Към Икстлан. Водят Николай Иванов и Сергей Шишов


Към Икстлан. Водят Николай Иванов и Сергей Шишов

3636

Николай Иванов ОМ заслужено се ползва със симпатиите на слушателите на "Картини от една изложба", той е сред предпочитаните от мен български творци с оригиналността и дълбочината на музикалните си образи.

Затова не е случайно, че в дните около нашия национален празник 3 март даваме гласност на най-новия му албум "Спомени", този път с филмова музика и творби за пиано, коментира традиционният водещ на меломанското предаване Сергей Шишов.
 
Ето как въвежда авторът в поетичния свят към своя актуален диск: "Най-голямото ми творческо развитие дойде успоредно с работата ми за филми. Изобразителността, в което и да е изкуство, е качество, притежавано единствено от художника. Затова аз дълбоко вярвам, че истински вълнуващи творби, независимо от жанровата им определеност, се създават от хора, които гледат света с очите на художници. Дългото ми узряване по този път преминаваше през множество метаморфози, нови и нови стъпала, постоянно обогатяване и същевременно всичко това ставаше възможно благодарение на вътрешното ми израстване. Онова, което и  досега обаче е доминантно в моята музика, е експресията и емоцията, стремежа към спиритуална и възвишена сакралност в композициите за сметка на формално майсторство и сложна тъкан.

Специално в подбора и работата по този албум се стремях да се придържам към една много близка за моето изразяване стилистична посока, която не е много свързана като че ли с чувствителността на балканските ни корени и не особено популярна на нашата географска ширина. Минималистичното и същевременно експресивно, и с препратки към  медитативност творчество на Филип Глас, Майкъл Найман, Арво Пярт, цялата линия на лейбъла ЕСМ, така наречената и вече с трудно уловима рамка "contemporary classic", и голямата плеяда на всъщност успоредни на моето време Джон Кейл, Макс Рихтер, Харолд Бъд, Брайън Ино, Рене Обри, Олафур Арналдс, Нилс Фрам, балканското изключение Елени Каръиндроу, постоянно "потвърждаваха" правилността на избрания от мен път. Аз се запознавах с тях през различни периоди и обикновено от позицията на една затворена и странична културна среда, като често ги откривах много късно. Разбира се, основно остава индивидуалната енергия и персоналната мелодичност, както и постоянният ми стремеж да открия себе си в тези музикални търсения. Макар че съм много продуктивен, този албум е замислян дълго, отличава се от останалите и заема специално място. Особено пианото...

Както съм обяснявал и друг път, голяма част от филмовите ми теми са композирани предварително. Когато вдъхновената мелодия долети, аз я записвам и "складирам" в една огромна база данни, от която в необходимия момент изваждам правилната към визията музика. В концепцията на албума "Спомени" темите са подредени основно спрямо времето  на тяхното създаване", споделя Николай.

И понеже стана дума за концепция, а това е предаване за концептуални албуми:

"Спомени" като линия може да се смята – обяснява авторът, – че в известна степен е продължение на линията на албума ми "Нежно". Там има подобна селекция от теми и пиеси, композирани за филми или преди тях. Концептуално той е замислен като стриктно стилистично обвързан с теченията минимализъм, импровизационна музика, съвременна класика, филмова музика. Макар че изповядвам и практикувам философията на истинското присъствие тук и сега; дълбокото съпреживяване на всеки момент и стремейки се да "сътворя" живота си, изживявайки пълноценно "момента", в случая са използвани мощните вибрации на ярки минали преживявания, които се явяват основен импулс за създаването на музикалните теми и структури. Те проследяват фрагменти от целия минал път на творческо вдъхновение. Независимо от повода и конкретната визия, за която е писана тази музика, тя просто разказва  поетично за Красивото, иска да ни върне към онези дълбоки и понякога носталгични състояния на Съзерцание, Хармония, Светлина и близост с Природата, Релакс и Медитативност, Любов и Събуждане на Спомена за просветляващото и Осеняващото ни Вдъхновение...  

Същевременно доста често при опита да намеря верен словесен еквивалент на тези състояния ярко изплува любимата ми сцена от финала на "Пътуване към Икстлан" (Карлос Кастанеда) и невероятното описание на онази вълна на непреодолима носталгия и самотата на търсещия. Сигурно това са пориви от глъбините на нашата Душа, заключена в Тяло. Вибрациите и Гласовете на случванията и моите лични преживявания са превъплътени в тази музика. Надявам се чрез нея да се предава дълбокото чувство за Вселенска хармония", завършва Николай Иванов ОМ.

Албумът "Спомени" ще бъде представен в "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 7 март, след новините от 21.00 ч., и това ще бъде неговата премиера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички