В очакване на чудеса


В очакване на чудеса

2959

Водена от вездесъщия Roine Stolt, шведската прогресив рок група Flower Kings е сред знаковите за стила прогресив рок в наши дни.

Тя се появява в средата на 90-те години на миналия век под влиянието на британската класика Yes и бързо спечелва вниманието на слушателите и музикалната критика с епичните структури на своите композиции, наситени със звучността на широк диапазон музикални инструменти.

Към края на 2019 г. е издаден техният 14 студиен албум "Waiting For Miracles" ("В очакване на чудеса") с две нови попълнения в състава: пианистът Zach Kamis и Mirko De Maio на барабаните, които внасят свежа струя в звуковата картина.

Roine Stolt, който освен че е основен автор на музиката и текста, изпълнява партиите на соло китара, също така е продуцент на албума, и ето какво заявява в интервю: "Заглавието на албума ни хрумна по време на процеса на работа. Вече имахме колекцията от песни,  правехме техните демо версии и през цялото това време си говорехме за нещата от живота – от произведения на изкуството до заглавието на албума или как трябва да наречем песните. Защото заглавията на песните, които имаме сега в албума, всъщност не са заглавията, които бяха по време на работа. Тогава някой от групата предложи няколко възможни заглавия за албума и понеже ни се струваше, че мнозинството хора се чувстват сякаш са в очакване на чудеса (тази фраза я има в текста на една от песните), решихме, че е доста подходяща. Ако изслушате албума, бихте могли да кажете, че много от текстовете са някак песимистични и отразяват състоянието на това, което виждаме днес по света на много места. И така по някакъв начин всички ние очакваме нещата да се подобрят, може би чакаме някакви чудеса. Мисля, че това беше основната идея, по-скоро размисъл за това какво и къде сме сега в рамките на еволюцията на човечеството и на съвременното общество.

Що се отнася до музиката, опитвам се да мисля по-малко и просто се оставям тя да ме води. В сърцето си съм блус китарист, но смятам, че днес моето свирене и звук не приличат на блус. Звукът и фразирането са най-важни за мен, същевременно има много духовни моменти в музиката ми – и в текстовете, и в моето свирене, подобно на John Coltrane. Разглеждам музиката като духовен ритуал, като разговор с Бог по някакъв мой си начин", завършва Roine Stolt.

Сергей Шишов ще представи "В очакване на чудеса" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 14 март, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички