Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина големият джазмен Симеон Щерев


Почина големият джазмен Симеон Щерев

3372

Големият български джаз музикант Симеон Щерев, познат в музикалните среди като Симо Банана, почина на 76-годишна възраст.

Това съобщи чрез своя профил във Фейсбук музикантът Иван Лечев, предаде БНР. Симеон Щерев свири невероятно добре и класика, и джаз и редува двата жанра, като понякога ги съчетава по неповторим начин. Бързината и лекотата, с която може да се включи във всяка импровизация с различни музиканти, е била винаги впечатляваща, защото притежава качеството да живее и да чувства другите, без да им натрапва присъствието си. Всяко изпълнение на Щерев е неподражаемо негово. Приживе сам казва за себе си: "Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата".

Симеон Щерев е музикален педагог, композитор, театрал, вдъхновен кулинар и бивше ляво крило в юношеската школа на ФК "Левски". Роден е на 24 октомври 1943 г. в София. Учи пиано в Детската музикална школа в София. През 1964 г. се записва студент в Българската държавна консерватория – София. Завършва класа по флейта на Йордан Киндалов. Участва в Оркестър София с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет Джаз Фокус 65 - Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов, които се изявяват на най-големите джаз фестивали в Европа, а също реализират много концерти, грамофонни плочи, записи, филми. През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на фестивала в Монтрьо. През следващите пет години Щерев вече е провъзгласен за топфлейтист на Европа от "Джаз форум", "Джаз Подиум" и "Даун Бийт" и през 1968 г. е класиран втори в света. За дълго време той е най-предпочитаното експортно име от джаза в България, затвърждава добрия си авторитет, а и популяризира страната ни.

1971-1974 г. е период, в който Щерев живее в Скандинавските страни, където се среща и свири с най-известни музиканти от Европа и Америка. Става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория през 1974 година. Свирил е с много популярни артисти,  сред които Чик Къриа, Мейнърд Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уийлър, Ян Габарек, Хърби Мен и други. Носител е на редица български и международни награди и дипломи. Повече от 40 години Симеон Щерев концертира активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Корея и Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Има издадени авторски албуми в България и много записи в чужбина.

Музикантът бе дългогодишен солист на Биг бенда на БНР. Както MySound.bg писа, той отбеляза своята 75-годишнина с концерт в Първо студио на БНР през 2018 година.

Професор Симеон Щерев е автор и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална и филмова музика (игрални, документални, научни популярни, мултипликационни филми). Провел е множество семинари и майсторски класове в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Автор е на много публикации в пресата, радиото и телевизията.

Студенти на Щерев са изявени членове на джаз формации, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Поклон пред паметта му!

Снимка: Ани Петрова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички