Почина големият джазмен Симеон Щерев


Почина големият джазмен Симеон Щерев

3367

Големият български джаз музикант Симеон Щерев, познат в музикалните среди като Симо Банана, почина на 76-годишна възраст.

Това съобщи чрез своя профил във Фейсбук музикантът Иван Лечев, предаде БНР. Симеон Щерев свири невероятно добре и класика, и джаз и редува двата жанра, като понякога ги съчетава по неповторим начин. Бързината и лекотата, с която може да се включи във всяка импровизация с различни музиканти, е била винаги впечатляваща, защото притежава качеството да живее и да чувства другите, без да им натрапва присъствието си. Всяко изпълнение на Щерев е неподражаемо негово. Приживе сам казва за себе си: "Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата".

Симеон Щерев е музикален педагог, композитор, театрал, вдъхновен кулинар и бивше ляво крило в юношеската школа на ФК "Левски". Роден е на 24 октомври 1943 г. в София. Учи пиано в Детската музикална школа в София. През 1964 г. се записва студент в Българската държавна консерватория – София. Завършва класа по флейта на Йордан Киндалов. Участва в Оркестър София с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет Джаз Фокус 65 - Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов, които се изявяват на най-големите джаз фестивали в Европа, а също реализират много концерти, грамофонни плочи, записи, филми. През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на фестивала в Монтрьо. През следващите пет години Щерев вече е провъзгласен за топфлейтист на Европа от "Джаз форум", "Джаз Подиум" и "Даун Бийт" и през 1968 г. е класиран втори в света. За дълго време той е най-предпочитаното експортно име от джаза в България, затвърждава добрия си авторитет, а и популяризира страната ни.

1971-1974 г. е период, в който Щерев живее в Скандинавските страни, където се среща и свири с най-известни музиканти от Европа и Америка. Става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория през 1974 година. Свирил е с много популярни артисти,  сред които Чик Къриа, Мейнърд Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уийлър, Ян Габарек, Хърби Мен и други. Носител е на редица български и международни награди и дипломи. Повече от 40 години Симеон Щерев концертира активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Корея и Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Има издадени авторски албуми в България и много записи в чужбина.

Музикантът бе дългогодишен солист на Биг бенда на БНР. Както MySound.bg писа, той отбеляза своята 75-годишнина с концерт в Първо студио на БНР през 2018 година.

Професор Симеон Щерев е автор и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална и филмова музика (игрални, документални, научни популярни, мултипликационни филми). Провел е множество семинари и майсторски класове в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Автор е на много публикации в пресата, радиото и телевизията.

Студенти на Щерев са изявени членове на джаз формации, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Поклон пред паметта му!

Снимка: Ани Петрова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички