Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Канадска сюита от Оскар Питърсън в Картини от една изложба

28.03.2020   MySound.bg
Обложката на Канадска сюита
В началото на 60-те години на миналия век Oscar Peterson вече има репутацията да е сред най-добрите пианисти в джаза.
 
Роден в Монреал, Канада, той има огромен успех по време на концертите си в цял свят и бележи съвместна работа с такива музиканти като Louis Armstrong, Lionel Hampton, Buddy Rich, Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins, Stan Getz, Maynard Ferguson, Nat King Cole, Teddy Wilson и т.н.  Duke Ellington го нарича "махараджата на пианото", искрени почитатели са му певецът Frank Sinatra и пианистът André Previn. Неговият стил на музициране често е определян като съчетание на брилянтна техника с изящен лиризъм, наподобявайки този на Святослав Рихтер в класическото пиано, и със свободата на импровизиране в джаза. 
 
Но Oscar Peterson не е само виртуозен пианист и лидер на бенд. Неговите качества като композитор особено ярко се изявяват през лятото на 1964 г., когато в рамките на телевизионното шоу "Wayne and Shuster" в Торонто звучи за първи път монументалното му произведение  "Canadiana Suite" ("Канадска сюита"). То се състои от осем части, посветени на родната му Канада, и в него той представя музикални картини на пейзажи от бреговете на Атлантическия океан на изток до Скалистите планини на запад, резултат на труда му в течение на близо година. 
 
"Тази сюита я замислих на основата на моите лични възприятия – споделя авторът –  Същевременно тя няма твърда рамка, за да позволи свободата на джазовото импровизиране при изпълнение на живо. Всеки път, когато я свирим, искам да чувам различните реакции и чувства, които заедно с Ray Brown и Edmund Thingpen изпитваме".
 
"Ballad Тo Тhe Еast" ("Балада на Изток") е скица от морските провинции Нова Скотия, Ню Брънзуик и остров Принц Едуард. Oscar обаче ги посещава за първи път едва след завършването на сюитата, преди това ги знае само от картини и снимки. "Видях ги в съзнанието си в син цвят" – обяснява  той. "Laurentindes Waltz" ("Валс за лорентидите") представя впечатленията на Oscar от Лорентидите, покритата с бор планинска верига в Квебек, която започва на около тридесет мили северно от Монреал, а Oscar е роден и израснал във френска Канада. "Бил съм в Лорентидите много пъти предимно през ски сезона - казва той - "и винаги съм ги възприемал с чувство за щастие, за суинг в чист вид. Това е най-сезонният раздел в сюитата, представяйки един зимен пейзаж".
 
"Place St. Henri" ("Местността Свети Хенри") е предградие в югозападната част на Монреал, тук именно е роден Oscar Peterson. Що се отнася до "Hogtown Blues", известно е, че много канадци не харесват Торонто, тъй както много американци не харесват Ню Йорк. Казват, че градът е само за бизнес и е твърде забързан, без сърце и затова го наричат "Hogtown" ("Свински град"). "Аз си мисля за Торонто с любов" - споделя Oscar - Опитах се да представя своите впечатления от него в стилистиката на блуса, това си личи още в началото. Използвах хармоничното съдържание на основната мелодична линия за да създам усещане за експанзията, през която този град преминава, като използвах солови пасажи, за да опиша настроенията в различните етапи от неговото развитие".
 
С това изпълнение приключва пътешествието през Източната част на Канада и тръгваме на Запад с пиесата "Blues Оf Тhe Рrairie" ("Блус на прерията"). "И тук се използва блус формат - пояснява Oscar Peterson - Но това очевидно се отнася до експанзивността, която видях в прериите. Ритмичната секция в свиренето пресъздава впечатлението за коне и каубои привечер. Опитахме се да възпроизведем усещането си в музика, която няма динамичните върхове, каквито ще откриете в някои от другите пиеси".
 
"Wheatlands" ("Пшенични земи") не се нуждае от текстово oбяснение – продължава той – Можете да доловите блещукането на житото от повея на вятъра още в първите няколко такта след началото. Това е страхотно равнинна страна, където, ако застанете на железопътен насип висок шест фута (1.80 м), можете да виждате 50 мили надалеч". "March Рast" е парадът, който предхожда Калгари Стампийд, едно от най-големите събития за родео в Северна Америка. Оскар споделя за впечатленията, които са се породили от гледането на парада по телевизията: "Това е щастливо време за Канада". 
 
Пътешествието завършва при Скалистите планини в пиесата "Land Of The Misty Giants" ("Земята на мъгливите гиганти"). "Тук чувството, изразено в  музиката, е донякъде като в източните провинции, с изключение на това, че пейзажът, към който се приближавате, е много по-внушителен. Има някакво неземно усещане в Скалистите планини. Това е, което се опитах да покажа и това е причината за заглавието". 
 
В записите участва трио в състав: Oscar Peterson – пиано, който също така е композитор и автор на аранжимента, Ray Brown – контрабас и Edmund Thigpen – барабани.

Сергей Шишов ще представи "Канадска сюита" на покойния колос в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 28 март, след новините от 21.00 ч. 403
100%
 

Май ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031