COVID-19 ни отне и легендарния Елис Марсалис-младши


COVID-19 ни отне и легендарния Елис Марсалис-младши

3052

Елис Марсалис-младши (Ellis Marsalis Jr.), джаз пианист, преподавател по музика, наричан още патриарх на джаза от Ню Орлийнс, почина на 1 април след пневмония, предизвикана от новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Грандът ни напусна на 85-годишна възраст. Неговата кончина бе оповестена от сина му Бранфорд. "С голяма тъга съобщавам за смъртта на баща ми Елис Марсалис-Джуниър в резултат на усложнения от коронавируса", написа именитият композитор и саксофонист, пояснявайки, че татко му е бил приет в болница Луизиана миналата събота. "Баща ми беше гигант сред музикантите и преподавателите, но още по-голям като баща. Той използва всичко, което имаше, за да ни направи най-доброто от това, което бихме могли да бъдем", каза Бранфорд. Неговият по-малък брат - тромпетистът и бендлидер Уинтън, публикува в Twitter снимки заедно с баща им и кратко изявление: "Елис Марсалис, 1934-2020 г. Той си отиде по начина, по който живя: прегръщайки реалността".

"Елис Марсалис бе легенда - заяви в специално обръщение кметицата на Ню Орлийнс ЛаТоя Кантрел - той бе прототипът на това, което всички имаме предвид, когато говорим за джаза от Ню Орлийнс. Той бе учител, той бе баща, той бе икона и словата не стигат, за да изразят изкуството, радостта и чудото, което той показа на света". Тъй като избира да остане в Ню Орлийнс през по-голямата част от своята кариера, Елис Марсалис-младши се прочува по света, едва когато неговите синове се сдобиват със слава и го поставят в светлините на прожекторите чрез договори за звукозапис и участия като хедлайнър в концертни турнета и телевизионни предавания.

Роден в Ню Орлийнс - епицентър на световния джаз, на 14 ноември 1934 г.  Баща му имал хотел и Елис се запознавал с множество чернокожи джазмени, които отсядали там, тъй като не били приемани другаде. В гимназията свирел на саксофон, след това на пиано. Изпълнявал традиционен джаз, но предпочитал бибоп и съвременен джаз. По-късно Елис записва с величия, между които Нат "Кенънбол" Адърли, Маркъс Робъртс, Кортни Пайн, Айрма Томас, Джими Коб, Арт Тейтъм, Хари Коник-джуниър и Давид Беноа сред десетките.

Освен че е ментор на Уинтън и Бранфорд, превръщайки ги в двама от най-известните джазмени по света, Елис е водеща фигура в Центъра за творчески изкуства в Ню Орлийнс, университета в Ню Орлийнс и университета "Ксавие" в Луизиана. Нюйоркският "Линкълн сентър", където Уинтън е мениджър и художествен ръководител, съобщи: "С тъга и натежало сърце "Линкълн сентър" се сбогува с Елис Марсалис, един от най-известните артисти и музикални преподаватели на своето - или което и да е, време. Дълбокото въздействие на Елис върху развитието на музиката е олицетворено от многото музиканти, които той е вдъхновявал и обучавал". Елис бе въведен в Музикалната зала на славата в Луизиана през 2018 година.

Четирима от общо 6 синове на Елис Марсалис-младши са музиканти. Тромпетистът Уинтън Марсалис е сред най-ярките публични личности на джаза в Америка като артистичен директор на "Линкълн сентър" в Ню Йорк, обявяван е многократно за музикант, тромпетист и композитор на годината в специализираните анкети на най-авторитетните джаз списания. Саксофонистът Бранфорд Марсалис, който бе лидер на оркестъра на знаменитото "Вечерно шоу", е сред сподвижниците на мегазвездите Стинг, Би Би Кинг и Джон Лий Хукър. Тромбонистът Делфайо Марсалис също е известен изпълнител и продуцент. Най-младият от клана Марсалис - перкусионистът и вибрафонист Джейсън, сформира собствената афро-кубано джаз формация Лос Омбрес Калиентес (Los Hombres Calientes).

Вестта за кончината на Марсалис дойде дни след загубата на афро-джаз колоса Ману Дибанго, който пандемията ни отне.

Снимка: D Star

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички