Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Нощен пейзаж от Вангелис в Картини от една изложба

04.04.2020   MySound.bg
Vangelis
 
Именитият грък е създател на уникален звуков свят, съчетаващ оркестрови и електронни текстури чрез комбинация от клавишни инструменти, при което е своего рода демиург – сам композира, аранжира и изпълнява музиката си в своите над 50 албума, отличени с множество награди, включително Oscar. Любопитното  е, че той самият няма система на музициране, нещо повече, той не чете ноти. Характерно за Vangelis е, че не се повтаря, никога на влиза в студиото с готови идеи, а всичко се ражда в импровизация след получени впечатления било от филм, било от събитие, на което придава музикален изказ.
 
Този път впечатленията му са от  "Химна за нощта" на Орфей, легендарния тракийски певец и музикант, основал учението Орфизъм, и по-точно от фразата "Нощта дава живот на всичко". За Орфей Луната е накит на нощта, майка на времето, виждаща всичко; небето – всевиждащо око; звездите – божии пътеки, а цялото небе – една звучаща арфа.  
 
Именно темата за нощта е представена в последния засега студиен албум на Vangelis, озаглавен "Nocturne" ("Нощен пейзаж"), и издаден през 2019 г., с 11 съвсем нови пиеси. Тази тема личи още в заглавията им: "Нощна разходка", "Отраженията на лунната светлина", "През нощната мъгла", "Сладка носталгия", "Копнеж", "Несбъднато желание", "Самотен". Добавени са и нови версии на популярни композиции от албумите му "Mythodea", "Spiral", "Blade Runner", "L'Apocalypse des Animaux", "Chariots Оf Fire" и "1492: Conquest Оf Paradise".
 
За разлика от представянето на други свои албуми, сега Vangelis отказва да дава разяснения: "Вече не давам интервюта, защото ще трябва да се опитвам да казвам неща, които не е нужно да казвам. Единственото, което съм длъжен, е просто да правя музика – и това е всичко. Може да е малко странно, но не искам да си губя времето. Почти всеки ден свиря на пиано. Вижте, в общи черти животът ми е доста прост. Прескачам от един проект на друг. Някои казват, че има твърде много стилове и разлики в музиката, но за мен музиката е една. Ето защо в крайна сметка се съгласих, макар и трудно, с продуцентите на албума да използвам добре познати мелодии от предишни мои проекти, но преработени в друга стилистика". 
 
В записите освен Vangelis, който е композитор, автор на аранжиментите и свири на пиано и синтезатори, в една от пиесите участва и пианистката Ирина Валентинова - Карпухина.
 
Албумът "Nocturne" ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 4 април, след новините от 21.00 ч. 


2598
100%
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930