Мериън Фейтфул в лондонска болница с COVID-19


Мериън Фейтфул в лондонска болница с COVID-19

3843

Легендарната британска певица и актриса Мериън Фейтфул (Marianne Faithfull) е приета в лондонска болница, след като тестът ѝ за COVID-19 дал положителен резултат.
 
Според нейния бивш съпруг Джон Дънбар, тя "едвам говорела". "Ролинг Стоун" цитира мениджъра ѝ, по чиито думи състоянието на 73-годишната изпълнителка е стабилно и "организмът ѝ вече реагира добре на лечението". Дългогодишната ѝ приятелка Пени Аркейд сподели, че според нея, Мериън се била укрила от вируса добре вкъщи, но "явно някой от хората, които се грижат за нея, ѝ го е внесъл".
 
Мериън Фейтфул премина през серия здравословни проблеми през последните години - в началото на 2013-та получи фрактура на прешлен, а няколко месеца след това счупи и таза си.

Снимките на игралния филм за невероятния живот на една от митичните музи на рок-ен-рола трябваше да започнат тази година, като за главната роля бе избрана Луси Бойнтън, изиграла Мери Остин – голямата любов на Фреди Мъркюри в биографичния филм "Бохемска рапсодия". Йън Бонхоут, режисьорът на нереализираната продукция, базирана на мемоарите на певицата  "Faithfull", коментира: "Мериън е изключителна жена, разбунтувала се срещу музикалната индустрия, доминирана от мъже".

Фейтфул се превърна в звезда на 17-годишна възраст. За нея Ролинг Стоунс пишат през 1964 г. (само за два дни) песента "As Tears Go By", а на третия ден тя идва в студиото им и я записва. Британката, която се изявява и като композитор, пък е съавтор на парчето "Sister Morphine", включено в прочутата тава на "камъните" "Sticky Fingers" (1971).

Мериън е гласът на хипарските 60-те, една от най-великите жени в историята на рок музиката, преживяла няколко опита за самоубийство, наркотични коми, безпрецедентна бедност, върховна слава, много и все гръмогласни скандали; оцеляла след тежки и продължителни лечения от алкохолна и опиатна зависимост, от рак на гърдата и преди всичко от мрачната любов на Мик Джагър. "Аз съм като котките - винаги се приземявам на четири крака", казва изпълнителката, след като приключва последната битка на живот и смърт със собствените си демони. Тя преминава през продължителен курс на рехабилитация и веднъж завинаги се разделя с наркотиците. През октомври 2006 г. ѝ бе открит рак на гърдата в ранен стадий и след предприетото лечение сега е напълно възстановена, продължава да изнася и концерти. 

Мадона не крие, че Мериън е неин идол. Британката обобщава живота си в едно изречение: "Опитах от всичко, но останах вярна на себе си". За любовта си с Мик Джагър днес признава, че за нея е било едновременно чест и голямо бреме да бъде негова муза. "Мик всъщност презира жените. Те съществуват само като негови отражения... За една жена, която иска да бъде себе си и да върви по собствен път, е изключително тежко да живее с велик музикант, какъвто е Мик. Трябва или да се жертваш заради него, или да го напуснеш. Аз избрах второто, но все пак живях с него по-дълго, отколкото която и да е друга след мен."

През 1997 година Фейтфул гостува в парчето на Металика "The Memory Remains" от албума "Reload". В първото десетилетие на века изпълнителката издава проектите "Kissin’ Time" и "Before Тhe Poison", записани заедно с музиканти, вдъхновени от нея -  Бек, Пи Джей Харви, Ник Кейв, Деймън Олбърн (Блър, Горилаз) и Били Корган, фронтмен на Смашинг Пъмпкинс.

Последният ѝ засега диск "Negative Capability" (2018) е реализиран с помощта на Ник Кейв и Ед Херкърт и продуциран от именития Роб Елис

Снимка: Marianne Faithfull Official

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички