Честит рожден ден на Васко Петров


Честит рожден ден на Васко Петров

3245

Васко Петров е рожденик на 30 април, когато е и Световният ден на джаза.

"Благодаря на Хърби Хенкок, че през 2012 (две години след нашата среща) установи Деня на джаза точно на моя рожден ден", усмихва се българският Франк Синатра.

Подобно на своите отговорни колеги и приятели, Васко спазва нормите за социална дистанция и карантинува у дома. С надеждата да не прекараме лятната си отпуска на балкона. А да отидем на някой от пренасрочените му концерти по морето.

"Активният сезон трябваше да започне за мен от 19 март с концерти в Бургас, Варна, Созопол, Добрич... За съжаление обаче ситуацията наложи да останем вкъщи. Тук ме и намирате", каза за MySound.bg популярният певец. Но съвременните технологии му помагат "да не се чувствам прикован у дома, а творческата дейност да продължи в по-различни условия, дистанционно". Първото, което очакваме от вокалиста, е клип към песента "Бряг за двама". Тя е по текст на Ангел Симеонов, музика и аранжимент - Росалин Наков. "Много лятно парче, свежа и екзотична слоу боса-нова, съвсем като за сезона, в който влизаме", поясни Васко и прикани многобройните си почитатели да следят страницата му във Фейсбук за премиерата на видеото.

Той има "предостатъчно идеи и планове" - солови и с различни формации, "по нещо всеки ден" до есента, но се въздържа да ги обявява засега. "Най-важното за всички ни е първо да сме здрави, да пазим себе си и другите, за да се върнем към живота и навиците ни, с които сме свикнали", допълни певецът с характерния си баритон.

Васил Петров е роден в София през 1964 година.  Баща му е геодезист, майка му - математичка. Носи името на своя дядо, който е основател на хор Кавал. Фамилията има далечна връзка с маестро Георги Атанасов

Вокалистът е с изразен интерес към различни музикални жанрове. Неговите концерти и шоута са винаги различни и неповторими, като това е рецептата за трайното му елегантно присъствие в музикалния живот на България и света.

Певецът завършва факултета "Естрадна музика" на Музикалната академия в София през 1990 година. Участва в много естрадни и джаз фестивали. Има много записи в БНР и БНТ. През 1992 и 1994 е най-продаваният изпълнител у нас. Гастролирал е с успех в Хелзинки, Осло, Стокхолм, Белград и Лилехамър, Норвегия, по време на Зимните олимпийски игри. Работи с едни от водещите джаз групи в България - Биг бенда на Вили Казасян, Акустична версия и Ангел Заберски.

Той е единственият роден изпълнител, издал три албума в една година. На Първите български национални награди "Орфей+" е избран за най-добър мъжки глас на годината. Той печели отличия в три категории: "Най-добър мъжки вокал", "Най-добър хит на годината", "Най-добър албум" на годината за диска "Другият". Носител е на "Златният Орфей" (март 1995). През 1996 година изнася няколко концерта във Флорида с известни джаз изпълнители като Дан Морети и Фил Проженциано. Изявява се многократно в традиционните фестивали "Аполония" и на джаз феста в Банско и си сътрудничи с различни наши симфонични оркестри и на оперни певци. Чест гост на много прояви в Българското национално радио и телевизия.

В съпровод на роял, стилният ентъртейнър изнася концерт онлайн заедно с пианиста Ангел Заберски-младши. Двамата представят джаз стандарти от София. Спектакълът е вдъхновен от творчеството на Франк Синатра, затова някои от заглавията в тяхно изпълнение са "Come Fly With Me", "Chicago", "All The Way", "The Way You Look Tonight", "Over And Over" и много други. По време на събитието Заберски показва своя "Бьозендорф". Бутиковият инструмент е от лимитирана серия, струва 400 000 лева и е единствен в България.  

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички