Виж кой спечели книгата за група Севи Цената да бъдеш себе си


Виж кой спечели книгата за група Севи Цената да бъдеш себе си

3625

Поредното издание любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" завърши - при очаквания засилен интерес.

Предложението и този път бе от Светлана Близнакова, по-известна само като Севи (Sevi), и нейната едноименна група. Двама от вас получиха уникалния шанс да се сдобият с книгата "Цената да бъдеш себе си", част 1, дело Николай Христов. Имената на късметлиите бяха изтеглени на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Към кое парче е първият официален видеоклип на Севи, чиято премиера се състоя година след основаването на групата?

Вярното е: "Can't Stand The Pain".

Честито на Вирджиния Вътева и Илия Манолов.

Журналистът Николай Христов пренася читателя в една истинска история от света на музиката, търсейки отговорите на много въпроси върху цели 240 страници. Какво се случва зад пудрата, грима и светлините на прожекторите? Може ли една млада рок банда да се продуцира и менажира успешно сама, без зад гърба ѝ да стои голяма продуцентска компания и без да е част от нечий лейбъл? Може ли да се успява само с авторска музика и как се върви нагоре като посветиш целия си живот на изкуството? Това са някои от въпросите, които авторът на биографичната творба засяга. "Всъщност, не е точно книга, а едно голямо интервю, което направихме", пояснява Светлана Близнакова. "Цената да бъдеш себе си" съдържа и прелюбоптни мнения на добре познатите ни Звезди от Ахат, Етиен Леви, Васко Кръпката, Славчо Николов от Б.Т.Р. и други, с които творческият път е срещнал музикантите от Севи.

"Ако Аксел Роуз някога се върне като рок певица от София, България, това би била Светлана Близнакова!!!", казва композиторът и носител на "Грами" Тед Пърлман.

От автора

Като музикален журналист, подготвяйки материали за различни интернет медии, свързани с рок музиката, неколкократно съм отразявал събития с участието на група Sevi. Харесаха ми много като музика и сценично поведение. Изявите им, на които присъствах, винаги се отличаваха с характерна атмосфера и визия, които рязко ги разграничаваха от повечето групи, подвизаващи се по нашите сцени в подобните рок стилове. Музикално също ми влязоха "под кожата" и така станах техен фен. Не ходех на всеки техен концерт, но винаги държах под око изявите им и отзивите за тях.

Оказа се, че Sevi са изключително благодатна за отразяване и писане група. Около тях непрекъсното кипеше някаква дейност, случваха се нови неща, било то промоции с тематични костюмни шоута, нови сингли и клипове, акустични концерти. Не се спираха и каквото и да правеха, го представяха по интересен, техен си начин. Установих, че пиша за тях с изключителна лекота и удоволствие – винаги имаше какво да се каже.

Отразявайки така някои техни изяви, за своя изненеда установих, че вече съм нещо като "експерт" по въпросите на групата и различни медии цитираха мои фрази и мнения за тях в собствените си материали.

През лятото на 2014 година в сайта за българска рок и метъл музика Metal Hall излезе поредицата ми за историята на групата, наречена "Борбата на Sevi" – начало на запланувана рубрика за новата вълна рок групи, подвизаващи се по родните сцени. Събрах я в четири части и още тогава се шашнах как може българска група от на практика низвергнатата ъндърграунд сцена на българския рок да е направила толкова много неща през краткото време на съществуванието си и то менажирайки се сама, без да е част от нечий лейбъл и да има подкрепата на голяма промоутърска компания. Пишейки този материал, изпратих до музикантите няколко въпроса за историята около тях и получих прецизни отговори. Само че тези отговори бяха като "матрьошка" – обясняваха конкретните неща, но предизвикваха още повече нови въпроси. Така у мен се събуди трескаво любопитство към цялия им път.

В крайна сметка това е история, написана без излишни преструвки от фен. Тя не претендира нито за прекалена изчерпателност, нито за пределна обективност или критичност. Нищо общо с биография, съставяна по някакви академични правила. Емоциите, а не анализът, са доминиращи в текста, емоциите от чудесните и ярки приключения на едни млади хора, които не спират да се борят за своите истини по своя си начин - и когато са започвали, и сега, а да са живи и здрави – и в бъдеще.

По време на работата си по материала се запознах с музикантите от Sevi, на чиято целеустременост, енергия и творчески качества от все сърце се възхищавам. По темата писах и получавах отговори от много хора, включително звезди на българската и световната музика. Тялом пред компютъра, духом попаднах в десетки точки на планетата и седях на първия ред на стотици концерти. Запознах се лично и задочно с най-различни хора, завързах много приятелства. Прекарах безсънни нощи. Слушах музика. Забавлявах се.

Надявам се, поне отчасти, да съм предал това и на вас, читателите. Надявам се също да оцените тази история – толкова хубава, защото е истинска.

Николай Христов

"Спечели с MySound.bg" ще продължи скоро.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички