Джаз колосът Brad Mehldau в Картини от една изложба


Джаз колосът Brad Mehldau в Картини от една изложба

3256

Brad Mehldau има репутацията да е сред най-влиятелните джаз пианисти през последните 20 години.

През 2017 г. той започва работа върху проект за концептуален албум с девет тематично свързани композиции, в които свири на пиано, синтезатори, перкусии и Fender Rhodes, и пее. И след 18 месеца представя албума "Finding Gabriel" ("Да откриеш Гавриил"), в който участва великолепен състав гост музиканти, сред които се открояват тромпетистът Ambrose Akinmusire, тенор саксофонистът Joel Frahm, цигуларката Sara Caswell, певците Kurt Elling, Gabriel Kahane и Becca Stevens, и барабанистът Mark Guiliana. Затова не е случайно, че през 2020 г. "Finding Gabriel" получава отличието "Грами" за най-добър инструментален джаз албум.   

Темата на албума не е избрана случайно, ето какво разяснява авторът: "Да откриеш Гавриил" се появи след като в продължение на няколко години поред четях много внимателно Библията, по-точно книгите на пророците Даниил и Осия, на Иов и Еклисиаста, както и Псалтира. Още като когато бях на двадесет години имах жажда да отговоря на всички въпроси "как" и "защо" относно съществуването. Възприемам Библията не само като описание на минали събития, но и като пътеводител в наши дни, понякога като дълъг кошмар, а друг път като пътеводен знак, който ни води към просветление във времена на тревоги, в зависимост от начина, по който я четете. Архангел Гавриил се яви на пророк Даниил и му каза: "В началото на твоето моление излезе слово, и аз дойдох да ти го явя, защото ти си мъж желан; и тъй, вникни в словото и разбери видението". Така разбрах, че важно е да се вслушам в думите на архангел Гавриил през целия шум около нас, и да намеря начин да обясня хаоса около нас не само на себе си, но и на всеки млад човек с по-малко знания за това, кое е правилно – може би на едно от собствените ми деца.

В това объркано положение на нещата прорицателят изглежда глупак, както казва пророк Осия: "Глупав е предсказвачът, безумен е оня, който се издава за вдъхновен, поради многото ти беззакония и голямата враждебност!" Осия има предвид, че пророкът говори истината, но никой вече не му вярва – всичко се определя като фалшива новина, независимо от коя страна на оградата стоиш. Имаме изкушението да накараме всичко това да ни се размине, като избягаме в следващото по-голямо безумие, но това е само временно убежище и ни води повече към матрицата на лъжата. В крайна сметка човек излиза да поеме въздух, а се прибира с повече объркване и може би дори отчаяние. При цялата предполагаема днес свързаност изглежда, че ние сме по-разделени един от друг от всякога, потопени сме в дълбоката вода на нещастна самота. Към кого да се обърнем за истината в кризисни времена? Помолете се със смирено сърце, вслушайте се дълбоко и отговорите ще дойдат".

Любопитно е как се зараждат композициите:

"Музиката първоначално изплува от новия ми синтезатор, който наскоро открих – Dave  Smith/Tom Oberheim OB-6, с който свиря в няколко песни – продължава Mehldau. Създадох много от парчетата със синтезатори и с Mark Guiliana на барабаните, в процес, подобен на предишното ни сътрудничество. Добавих на други писти останалите идеи и човешкият глас изведнъж стана важен елемент – не с текст, а като чист израз на хармония и емоция. Работих с певци, на които съм се възхищавал и бях близък през последните няколко години – Kurt Elling, Gabriel Kahane и Becca Stevens – и аз самият се включих с пеене. Добавих струнни и духови инструменти и проектът стана с по-оркестрово звучене. Ново преживяване за мен в три от пиесите беше да вървя точно по обратния път – да свиря като човека оркестър и сам да изпълнявам всички партии. Това беше доста вълнуващо. В края на краищата музиката блести с неотложността на времето и мястото", завършва Brad Mehldau.

В албума ще открием начина, по който авторът възприема хармоничния език на "Metamorphosen" от Richard Strauss, "Pelleas und Mellisande" от Schoenberg и късния Mahler – "точно на ръба на пропастта, но все още тонален, с трагично, свръхреално чувство".

Сергай Шишов ще представи "Finding Gabriel" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 27 юни, след новините от 18.00 ч.

П.П. При превода на текстовете и имената от Ветхия завет водещият ще се придържа към изданието на Библията от Светия Синод на Българската православна църква, 1993 г., с последна промяна 12.02.2017 година.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички