Лятната естрада в Борисовата градина става Остров на музиката


Лятната естрада в Борисовата градина става Остров на музиката

3419

Младият проект Y Jazz ще открие "Остров на музиката" 2020 с програма от любими джаз песни и пиеси.

11-ото издание издание на концертния цикъл, който е организиран от общинския институт Дом на културата "Средец", започва на Лятната естрада в столичната Борисова градина на 1 юли и ще продължи два месеца всяка сряда - началният час през юли е 19.30, а през август – от 19.00. Изключение е концертът на Спектрум пред Ротондата в Банкя на 15 юли. В случай на лошо време, изявите ще се проведат на Ларгото. Проектът има за цел да събира изпълнители от младата джаз сцена.

Y Jazz, които през 2018 година спечелиха наградата за композиция и изпълнение на младежкия конкурс на "Пловдив джаз фест", са подготвили програма с песни на Ървинг Бърлин и пиеси на авторитети като Сони Ролинс и Майлс Дейвис. За първи път ще прозвучат две инструментални композиции с оригинални текстове, написани от вокалистката Велека Цанкова и басиста Даниеле Феббо, известиха от Jazz FM. Благодарение на радиото, което е медиен партньор на проявата, формацията ще се сдобие и с първите си записи. В състава на Y Jazz са още Мартин Бодуров – тромпет, Светослав Миланов – пиано и Виктор Викторов – ударни.

Велека Цанкова отличава силата на изкуството в непосредствената градска среда: "Изключително слънчево се чувствам като срещна, примерно, улични музиканти. Много е загряващо и би трябвало да искаме да чуваме музика навсякъде около нас". Тя специално посочи като любими художествените творби по фасадите на сгради в София. "В момента, в който сме се капсуловали и тичаме към следваща задача, музиката в града може да ни вдъхнови и мотивира", добави Даниеле Феббо в ефира на Jazz FM.

"В нашата основна политика е да откриваме нови таланти и да им даваме сцена за изява. На "Остров на музиката" гостуват млади хора, които правят разкошна музика. За нас е удоволствие, че можем да дадем на такива състави възможност за изява и да напълним със съдържание градски пространства. Наш приоритет е да изнасяме програмите си навън, за да сме по-близко до слушателите и да разширяваме публиките. Достъпът до публики е по-бърз и ефективен, когато сме сред хората... Събитията се провеждат при свободен вход, предоставят място за срещи на публиката с млади създатели на високо изкуство и правят творческия акт част от ежедневието в града", формулира основата на работата на Дома на културата "Средец" неговият директор Лилия Тошева.

Радостното настроение и удоволствието от хубавата музика на "Остров на музиката" ще бъде пренесено и в ефира на Джаз FM. Концертите ще бъдат записани и излъчени, за да могат още повече хора да намерят спасение на острова на добрия музикален вкус.

Пълната програма и подробности за нея - ТУК.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички