Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Легендарният филмов композитор Енио Мориконе ни напусна на 91


Легендарният филмов композитор Енио Мориконе ни напусна на 91

3892

Италианският композитор, аранжор, диригент и двукратен ностител на "Грами" и "Оскар" Енио Мориконе почина на 91-годишна възраст в римска болница, където бе приет с фрактура на бедрената кост след падане преди няколко дни.  

Причина за кончината на легендарния музикант са възникналите усложнения.

Няма любител на киното в света, в чиито уши да не звучи музиката на маестрото, който затвори завинаги очи по изгрев слънце на 6 юли. Отговаряйки на въпроса коя емоция се пресъздава най-трудно със средствата на музиката, Мориконе е категоричен, че това е любовта. За себе си казва, че музиката е неговото житейско призвание и не гледа на работата си като на грандиозен успех. "Не искам да бъда повлиян от режисьора. Чета сценария и не искам да споря с него, преди да помисля върху собствените си идеи. След това може да обсъждаме, дори и твърдо да отстоявам идеите си", казва знаменитият творец, който бе удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет на 11 декември 2013 година. Незабравим за българските меломани ще остане е неговият първи и единствен концерт у нас през същата година с оркестъра и хора на Класик FM в столичната зала "Арена Армеец" пред близо 9 000 почитатели.

"Всеки трябва да умре. Не се страхувам особено. Това, което наистина ме плаши, е, че, ако си отида преди жена ми, ще я оставя сама, и обратното. Идеалът би бил да умрем заедно", не скри приживе авторитетният композитор по повод своята вечна муза Мария Травия.

Енио Мориконе е роден в Рим. Изучава тромпет, композиция, хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Националната академия в Санта Сесилия, в която е приет едва 12-годишен. Започва да пише мелодии към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. Прочува се като автор на музика за спагети уестърните на своя съученик - режисьора Серджо Леоне. Сътрудичеството им датира от 1964 година, а сред съвместните им шедьоври са "Имало едно време в Америка", "За един пробит долар", "За няколко долара повече", "Добрият, лошият и злият" и "Имало едно време на Запад". Впоследствие той композира музика за над 500 филма, сред които са саундтраците на филми като "Преди революцията" и "Луна" на Бернардо Бертолучи, "Сало, или 120-те дни на Содом" и "Кентърбърийски разкази" на Пиер Паоло Пазолини", "Майстора и Маргарита" на Александър Петрович, "Лолита" на Ейдриън Лайн, "Ела, завържи ме" на Педро Алмодовар и много други. Музиката му звучи и в известния италиански сериал "Октопод", познат и на българските зрители. Някои от мелодиите му са по-известни от самите произведения, за които са композирани, припомнят световните агенции.

В последните години Мориконе работи и с режисьора Куентин Тарантино по продукциите "Убий Бил","Джанго без окови", "Безславни копилета" и "Омразната осморка", за която  бе удостоен с "Оскар" през 2016 година - втори такъв приз след получената статуетка за цялостен принос към седмото изкуство през 2007 година.

Участието на композитора в леви, политически ангажирани филми на Бертолучи, Белокио, Понтекорво, Петри и Монталдо дава повод да бъде обявен едва ли не за комунист. Но музикантът никога не е бил политик, в киното винаги го е привличала единствено възможността да изрази себе си в различни теми и жанрове. Музикалният му вкус е разнообразен – в неговите партитури звучи и класика, и джаз, и поп, и италиански фолклор, и авангард, и рок. Той обича странните и екзотични инструменти - например еврейска арфа, окарина и мариачи тромпети; по собствен, характерен начин използва женския глас в звуковата картина. (Ярък пример за това е участието на прочутата американска фолк вокалистка и активистка, защитник на човешките права Джоан Бейз в саундтрака на италианската документална драма "Сако и Ванцети" на Джулиано Монталдо (1971).

Той е единствената знаменитост в Холивуд, без да е живял там.

В над 60-годишната си кариера Мориконе има и две отличия "Златен Глобус", пет приза от Британската филмова академия (BAFTA) и Polar Music Prize - еквивалент на Нобеловата награда, която се връчва в Стокхолм от краля на Швеция.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички