Нови артисти в програмата на XХIII-ия джаз фестивал Банско 2020


Нови артисти в програмата на XХIII-ия джаз фестивал Банско 2020

3402

"Тази година за първи път в историята на Банско джаз фест ще има вход – 20 лева на вечер и 100 лева за цялото събитие, а на пейките ще седят по двама", оповести на специална пресконференция д-р Емил Илиев, главен идеен двигател и организатор на международната проява.

Промяната се налага заради продължаващата криза с коронавируса и усложнените условия, породени от пандемията. На градския площад "Н.Й.Вапцаров", където се провежда основната част от програмата, ще бъдат допуснати 350 души, плюс още 150 от спонсорите, които ще влизат със специален пропуск. Мерките, предприети от различните държави в опит да бъде намален риска от COVID-19, налагат афишът на феста да претърпи някои промени.

А те са:

Вместо Ейми Бейкър (Великобритания) ще пее Маги Алексиева-Мей със състава си.
Вместо Урош Перич (Словения) – Goce Stevkovski Septet (Северна Македония).
Вместо Джук Джойнт Ройълс (Австрия) – Alexandroff Ragtime Band (ARB) (Александров рагтайм бенд) с две певици.

Ейми и Урош потвърдиха присъствието си догодина.

Отпада участието на Биг бенд Благоевград, тъй като 14 от музикантите във формацията са дали положителни проби за коронавирус след направени PCR тестове. Всички са без симптоми и не са настанени в болница, но са поставени под карантина, информира БНР. Както MySound.bg писа, неотдавна хората на диригента Борис Янев откриха първото издание на джаза фестивала в Благоевград

Любимите на Банско звезди, които ще зарадват почитателите си и тази година:

Аксел Цвингенбергер – кралят на буги-вуги в света, най-добрият от последните 5-6 години е отдавнашен приятел на Банско джаз феста и чест негов гост-изпълнител (14 август).
Камелия Тодорова – стандартна участничка, която д-р Емил Илиев никога няма да пропусне да включи в какъвто и да било джаз проект, който той организира (13 август).
Същото се отнася и за Васил Петров, свързан, както и Камелия, с фестивала ще от самото му създаване. Този път вокалистът ще си партнира с Ангел Заберски джаз трио (10 август).
Все още е под въпрос присъствието на Игор Бутман с неговия квинтет. Руснакът е между 10-те най-добри саксофонисти в света. Работил е с Рей Чарлз, Джордж Бенсън, Ал Жаро. Предизвика фурор в Банско през 2009 година (13 август).

За първи път на сцената в Банско:

Валентин Асенов & "Челентанисимо" - Вокалистът Валентин Асенов е добър имитатор на Адриано Челентано и песните му. Той е озаглавил проекта си "Почти като него" (10 август).
Koka Mass Jazz - модерна млада банда, която вече успя да се наложи и в световен мащаб, а парчетата ѝ влязоха трайно в плейлистите на ВВС и други британски радиостанции. Формацията е в състав: Константин Кацарски – барабани, любимият негов пианист Милен Кукошаров, Кръстина Кокорска (вокал), Георги Янев – китара, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет и Петко Славов – бас (13 август).
Жоана Амендоейрановата фадо звезда на Португалия (вокал) (12 август).
Луси Удуърд (Великобритания) - Вокалистката реши да започне европейското си турне, а в Банско пристига със своя холандски състав. Англичанката живее в Нидерландия през последните шест месеца. Пяла е с Род Стюърт, Барбра Стрейзънд, Шака Кан, Селин Дион, Джо Кокър, Ренди Джаксън и други. Слушала е и харесва български народни хорове (12 август).

Организаторите ще платят входните и изходните тестове на участниците, като осигури да бъдат направени и бързо, за да може да намали или изчисти пречките поне за тези, които не са възпрепятствани от държавите си да дойдат.

Проблем има с откриването на Алеята на джаза. Въпреки че преди месец отдавна замислената от д-р Илиев инициатива за нейното създаване бе обсъдена на работна среща с кмета и главния архитект на Банско, включително в присъствието на Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание, все не е взето решение къде точно да бъде монументалният комплекс. "Паметникът на Вили Казасян е готов преди 8 години", припомни  д-р Илиев. Скулпторът Александър Хайтов, който е автор на бюста, все пак ще го донесе за откриването на 8 август, но той няма да на бетонен постамент, а върху подвижна стойка. Хайтов е изготвил и нов паметник на Людмил Георгиев, с който ще бъде подменен старият. Така ще има два нови паметника.

Желанието на Емил Илиев е още за монументи на Милчо Левиев, Симеон Щерев-Банана, Петър Славов-баща, Васил Пармаков, Румен Тосков-Рупето, Леа Иванова - все именити музиканти, дали своя принос за развитието на българското джазово изкуство. Защото "трябва да тачим паметта им. По този начин Банско ще се утвърди като столица на джаза, но е и инвестиция за бъдещето на града като туристически център", поясни д-р Илиев. Тъй като много трудно върви събирането на средствата (досега са събрани едва 2 500 лева, за да се заплати на скулптора), на фестивала ще има кутия за подпомагане на инициативата.  Всички, които искат да подкрепят финансово реализирането на тази идея чрез фондацията "Международен джаз фестивал - Банско", могат да дарят средства по сметка, която ще бъде публикувана на сайта на фестивала www.banskojazzfest.com.

Организаторите уверяват, че събитието ще се състои при всички действащи в момента разпоредби и препоръчани от институциите мерки за сигурност спрямо мястото, осигурени санитарни пунктове и дезинфектанти. Фестивалната зона ще има регулирана схема за движение с предварително уточнени входове и изходи и табели с инструкции, а потокът от хора ще бъде регулиран от увеличена охрана. "Въпреки тежката ситуация, постигнахме добър успех и се надяваме хората да бъдат доволни", не скри доктор Емил Илиев.

Концертите започват в 19.30 ч. Билети се продават в ePay.bg и системата на "Изипей".

Банско джаз фест се осъществява с подкрепата на Първа инвестиционна банка и Vivacom.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички