Актуалният албум на Delbert McClinton в Картини от една изложба


Актуалният албум на Delbert McClinton в Картини от една изложба

2723

В английския език фразата "висок, тъмен и красив" ("Tall, Dark Аnd Handsome") се отнася до типажа на привлекателен мъж от любовните истории, насочени предимно към жени.

Появява се в началото на миналия век, за да стане популярен идиом в Холивуд през 20-те години, най-вече заради култа към актьора Rudolph Valentino. Тази фраза в наши дни още звучи, ето какво разказва именитият музикант Delbert McClinton защо я е избрал за заглавие на своя 28-и студиен албум:

"Преди повече от 20 години бях в Швеция и си купих малка скулптурна пластика като сувенир, и точно него може да видите на обложката на албума. Оттогава го имам в къщата си. Един ден минавах край него и си рекох "висок, тъмен и красив". Не мисля, че това е заглавие, което хората може лесно да забравят".

Delbert McClinton е ярък представител на тексаския блус и има съществен принос за възраждането на интереса към този стил, за което има 4 отличия Grammy, но също така е споменаван за пионер на движението Americana roots, синтезирало такива музикални жанрове като блус, джаз, соул, кънтри, рок и т.н., родени в Новия свят. Паметна остава срещата на  Delbert с John Lennon през 1963 година, по време на която му дава уроци как да свири на блус хармоника.

Преди време Delbert McClinton си купува къща в Мексико и кани своите музиканти да работят там заедно:

"С тези момчета свирим повече от пет години. Каня ги за период от по 5-10 дни в Мексико и си прекарвахме чудесно, забавлявахме се през цялото време, работейки върху новия материал за "Tall, Dark Аnd Handsome", за който не само аз имам принос. Като дете си мечтаех да спечеля пари, да си купя джип и да замина за Мексико, има някаква магия в тази страна, все едно е произведение на изкуството.  

Но да се върна към работата ни с моята група Self-Made Men и саксофонистката Dana Robbins, с които в албума "Висок, тъмен и красив" отдадохме нещо като почит на тексаския блус, с чиято музика израснах. Нямахме ограничения да правим музиката, която искахме да правим. Това е ключов фактор за креативността. Нямаш никакви граници и това е най-доброто чувство на света. Вижте, съвременната музика ми се вижда скучна. Толкова е трудно да намеря нещо ново, което да ми хареса. Ето защо обичам своята група, защото правим онова, което ни харесва.  Можете да го наречете блус рок или кънтри рок, суинг, или Americana roots, или каквото и да е, но едно от най-важните неща за моите песни продължава да е, че винаги сочат някакъв изход дори в най-отчаяни ситуации. Не правя песни, които водят като спирали в черната бездна. В моите песни винаги звучи нещо като "всичко ще бъде наред", искам да носят положителни чувства в слушателя, да са с хумор и самоирония, и да оставят приповдигнато настроение накрая.

Във всяка моя песен разказвам някаква история, при това съвсем откровено, без значение дали става дума за равносметката на живота ми като музикант, за глупостите около нас и за странните обрати на съдбата, или пък за някоя нова страст, но и за срещата с фатална жена и изгубената любов. В последната песен "Поема" правя обобщение на житейския ми опит и представям суровата реалност да си музикант в наши дни, за любовта си към моята професия. Ще ви призная нещо накрая: обичам да съчинявам музика – както си седиш и изведнъж от пустотата се появява песен, това е някаква магия…", завършва Delbert McClinton.

В записите на албума "Висок, тъмен и красив" освен него участва внушителен състав музиканти: Dana Robbins (саксофон), Jack Bruno (барабани), Mike Joyce (бас китара), Bob Britt (китара), James Pennebaker (китара), Kevin McKendree (клавишни инструменти), Quentin Ware (тромпет), Dennis Wage (клавишни инструменти), Joe Maher (барабани), Glenn Worf (бас китара), Yates McKendree (китара), Jim Hoke (тенор и баритон саксофон, акордеон и кларнет), както и вокална група, за постигнат впечатляващ резултат, отличен с наградата Grammy през 2020 година за най-добър традиционен блус албум.

Сергей Шишов ще представи "Tall, Dark Аnd Handsome" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 1 август, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички