За пеперудите (но не в слабините)


За пеперудите (но не в слабините)

3287

"Знае ли някой какво се случва с облаците в небето?
Знае ли някой какво се случва с луната в нощта?
Знае ли някой какво носи вятърът в полето?"
Michel St-Père

Малко повече от две години след издаването на успешния си студиен албум "Delusion Rain", музикантите от канадската прогресив рок група Mystery в състав: певецът Jean Pageau, Francois Fournier на бас китарата и клавишните инструменти, Jean-Sebastien Goyette на барабаните, Sylvain Moineau на китарите, Antoine Michaud на клавишните инструменти и лидерът Michel St-Père на китарите и клавишните, представят своя албум "Lies Аnd Butterflies" на фестивала Night Оf Тhe Prog в Loreley, Германия, през 2018 година.

Още от най-ранните дни на прогресив рока групите от Англия винаги са получавали топло посрещане в провинция Квебек, родното място на Mystery. Може би това е някакво вродено европейско музикално съзнание, или може би това е така, защото хората от Квебек се стремят да запазят и насърчават собствената си музикална култура, която е богата на класическа музика, на фолклор, джаз и рок жанрове. Затова не е странно, че извън Квебек, Mystery няма кой знае какво популярност в Канада. Но пък именно в Европа тя намира най-добър прием.

Michel St-Père споделя в интервю:
"За мен прогресив рокът има много широк спектър като музикален стил, той може да включва елементи от джаза, класиката, ню ейджа, хард рока, като на нас това ни дава възможност постоянно да разширяваме изразните си средства с нещо ново. Когато бях тийнейджър, израсъл в Квебек, прогресив рокът звучеше навсякъде, но ми отне известно да стигна до него, в началото слушах най-вече хард род. Всъщност първият прогресив рок, с който започнах, беше на канадската група Rush. По-късно вече станах голям фен на Genesis, а след това и на Marillion. Мисля обаче, че първият истински прог албум, който чух, беше у дома на мой приятел тогава. Това беше "The Yes Album" с песента "Yours Is No Disgrace" на групата Yes. А първият  прогресив рок албум, който сам си купих освен тези на Rush, беше "A Trick Оf Тhe Tail" на Genesis, който и до ден-днешен остава любимият ми прогресив рок албум.

Обичам да съм заобиколен от музика и в наши дни, като съчетавам работата ми с Mystery и в звукозаписната ни фирма Unicorn Digital. За първия случай си мисля, че композирането на музика е много странен процес, и трябва да призная, че всъщност не го разбирам. Тук има много повече чувство, защото ако започнете да мислите, нищо няма да се случи, то трябва да дойде от само себе си.

По отношение на бизнеса ни се водя от принципа:  продължавам, дори когато смятам, че ситуацията е безизходна. Никога не обещавам нещо, което не мога да направя, и се старая да бъда честен и с отворени за новостите сетива по отношение на бизнес страната на музиката от нашите артисти. И, разбира се, търся възможно най-добрите изпълнители, без да измервам успеха на албума им по отношение на качеството след данните за продажбите", завършва Michel St-Père.

Текстовете на песните в албума "Lies Аnd Butterflies" ("Лъжи и пеперуди") са посветени на тревогите за състоянието на планетата Земя, за смелостта да мечтаеш, да отстояваш правата си и стремежа към свобода, но и за безчестието в човешките отношения и лъжите, за вярата и самотата, и разбира се, за любовта, която се рее като пеперуда.  

Сергей Шишов ще представи "Лъжи и пеперуди" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 8 август, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички