Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Валентин Велчев с песен от новата Лили Иванова на Пирин фолк 2020

22.08.2020   MySound.bg
Валентин Велчев
Любимецът на "Пирин Фолк" – Валентин Велчев, ще участва в тазгодишното, 28-о издание на фестивала в Сандански, в конкурса за нова авторска македонска песен с композицията "Благословен".

Музика и текстът са написани специално за него от голямата певица Антония Рангелова, която още в началото на 90-те обявяват за "новата Лили Иванова" заради това, че изпълнява мексиканската народна песен "Камино" по-хубаво от оригинала. Йорданка Христова я нарича така, награждавайки я в конкурс за млади естрадни изпълнители. Самата Антония Рангелова е лауреат на "Пирин Фолк ’97" с "Аз се завръщам у дома". Тази година ще се включи в конкурса и като певица със своята авторска песен "Седем сина".

Аранжиментът на "Благословен" пък е дело на македонския виртуоз на акордеона Сашко Митковски. Младият певец ще излезе под №9 на 29 август в летния театър в Сандански. Меломаните вече могат да гласуват за него с есемес с текст Pirin 9 на телефон 191957 за всички мобилни оператори.

Валентин Велчев дебютира на "Пирин Фолк 2019" с песента "Пирински орли", композирана за него от една от основателките на фестивала – Ели Кордева, аранжимент - Светослав Лобошки. Песента получи наградата на Журналистическото жури, а след големия ѝ успех Велчев я изпя и на испански език - "Águilas de Pirin", което е прецедент в историята на фестивала - песен от "Пирин Фолк" да звучи и на друг световен език, за да може да достигне до по-голяма част от меломаните на планетата чрез модерните платформи като iTunes и Spotify.

Едноминутен откъс от "Благословен" вече е публикуван в канала на организаторите от "Фен Фолк" тв в YouTube, като песента се радва на вниманието и оценката на почитателите и се превръща в потенциален фаворит на фестивала. Сред първите, пожелали успех на участието на Валентин Велчев в конкурса, са именитите Мая Нешкова и Кирил Икономов, Митко Щерев и неговата група Диана Експрес, Севдалина Спасова, Таня Боева, Снежана Петкова от група Трик, композиторът Красимир Гюлмезов, носителката на титлата Miss Top Of The World 2016 и водеща на предаването "Папараци" Елизабет Методиева и други.

"Благословен" в YouTube:

https://youtu.be/BPzFazJc9S0

Валентин Велчев в Инстаграм:

https://www.instagram.com/valentin_velchev_music

П е с н о п о й к а

"Благословен"

музика и текст: Антония Рангелова

аранжимент: Сашко Митковски

изпълнява: Валентин Велчев

"Пирин Фолк 2020"

Чуйте, пирински върхари, сини езера,

тамо де сте се оглежда млада ми душа!

Как да не запевам старата песна -

за легенди и войводи, за любовта!

Как да не запевам старата песна -

за герои, за свобода и за любовта!

Припев:

Яз сум слободен и благословен

в тая земя да живея за нея!

Сърце ми го 'зе сокол на криле!

Слънце ми я согрева судбина!

Слънце ми я огрева родина!


Дебри гори ми другари, не сум сиротан,

горда пиринка ме пали с огин уста!

Как да не запевам старата песна -

за легенди и войводи, за любовта!

Как да не запевам старата песна -

за герои, за свобода и за любовта!

Припев:

Яз сум слободен и благословен

в тая земя да живея за нея!

Сърце ми го 'зе сокол на криле!

Слънце ми я согрева судбина!

Слънце ми я огрева родина!


2941
100%
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930