Йозеф ван Висем с лютня и ням филм в Дома на киното


Йозеф ван Висем с лютня и ням филм в Дома на киното

3535

Любимият на меломаните Йозеф ван Висем, когото пандемията хвана за няколко месеца в Европа (някъде между Полша и Нидерландия), ще изнесе специален кино-концерт за 120 души на най-подходящото за това място в столицата, а именно – в Дома на киното.

Събитието предстои от 21.15 ч. на 10 септември (четвъртък).

Живеещият в Ню Йорк нидерландски мистик и музикален визионер е носител на наградата за филмова музика в Кан за саундтрака към филма "Само любовниците остават живи" на Джим Джармуш. С Джармуш има издадени няколко съвместни музикални албума. Сред останалите му по-знакови колаборации са тези с Доминго/Доминга от чилийския транс-рок квартет Follakzoid, със Зола Джизъс, с Ясмин Хамдан - чиято звезда също изгря със "Само любовниците остават живи", с китарните ветерани-авангардисти Тетуци Акияма и Гари Лукас и пр.

Точно преди пандемията Йозеф издаде и нов албум - "ExMortis", вдъхновен от книгата "TheBookOfGhostlyGrace" на германската монахиня от XIII век Матилда от Хакеборн. В диска като гости участват ветераните от Swans Джарбо и Тор Харис. Някои от новите песни от "ExMortis" също ще бъдат изсвирени в София. (https://jozefvanwissem.bandcamp.com/album/ex-mortis-2).

Иначе музиката, която ще чуем на концерта в Дома на киното, е донякъде композирана, донякъде създадена на момента в пряк диалог с класическия филм от епохата на нямото кино "Умиращият лебед"(1917) на Евгений Бауер. Затова и събитието е в кинозала, и то не в коя да е.

Вечерта ще бъде открита от Leaver (поименно Ангел Симитчиев и Даниел Дончов), които не сме виждали на живо в тази конфигурация от близо три години. Поводът е новият им дългосвирещ албум "Hands Like Cages", който излиза на касета и дигитално в каталога на лейбъла Amek в деня на концерта.

Афтърпартито от 23.00 ч. ще е от Falshimento в бар "Ателието" на "Цар Самуил" № 50.

Поради COVID-съображения билетите за събитието са само 120 на брой и нито един повече. Първите 20 са по 20 лв. Заповядайте в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна (https://epaygo.bg/2495910719).

Гастролът на харизматичния Йозеф ван Висем в София е инициатива на българския клон на екипа около култовото македонско радиопредаване "Eclectic Mansarda".

Домът на киното е на улица "Екзарх Йосиф" № 37.

Снимка: Илиян Ружин

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички