Мирослава Кацарова с концерт в двора на Драматичен театър Пловдив


Мирослава Кацарова с концерт в двора на Драматичен театър Пловдив

3432

Тази година се оказа нелека за артистите, които обичайно концертират.

След логична пауза, джаз певицата Мирослава Кацарова все пак реши да открие новия музикален сезон с концерт заедно с Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (ударни). Те планират една-единствена среща с публиката на 12 септември от 20.30 ч. в двора на Драматичен театър Пловдив. По същото време театърът ще е домакин и на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът".

Заглавието на този бутиков концерт ще носи името на най-новата песен на Мира Кацарова – "Боса нова в градината", чиято своеобразна премиера ще се състои именно насред мечтателната атмосфера на градината на ДТ Пловдив. Автор на музиката и текста е самата Мира, а аранжиментът е на Мирослав Турийски. В края на септември музикантите планират да я запишат и студийната ѝ версия ще се появи първо в ефира на Jazz FM радио, а след това и по другите радиостанции. Песента е създадена в традицията на класическата боса нова естетика с детайли на джаз. По думите на Мира "тя звучи малко ретро и е пропита от изразните средства на музиката на XX век и от дискретна носталгия към това време, когато жанровете са чисти".

"Боса нова в градината" е песен, чиято мелодия и текст се появиха съвсем спонтанно след няколко тихи месеци, прекарани в изолация, в градината на семейната ни къща извън града. Парадоксално, насред пандемията намерих покой и време за преосмисляне на важни вътрешни и съвсем реални събития в живота ми. Навярно мнозина от нас успяха да прекарат повече откровени часове в разговор със самите себе си, а за мен този период се оказа и търсене на изгубеното време... Чистата, лъчиста радост от него е проявление на онова, за което често си казваме, че е между духовното и материалното. Това е мигът-вечност, когато красивото се слива с доброто, естетическото с етическото и времето престава да съществува. Това е моята боса нова в градината".

Думите на Мирослава Кацарова подсказват камерния и интимен тон на предстоящия концерт. Той няма да е фокусиран единствено върху естетиката на латиноамериканската музика и производния ѝ джаз. На него публиката ще чуе някои български песни от репертоара на харизматичната вокалистка, сред които "Парфюми", "Път към безкрайното лято", "Летни улици", както и някои любими боса нова теми, сред които "Doralice" и "Samba de Bencao". Мира ще изпее за първи път на български език "Водите на март" на Жобим в превод на Зорница Христова. Програмата включва и мексиканската класика "Cucurucucu Paloma", както и перуанската "De los amores" и "Le tango Solitaire".

Еклектична звучност, електронни ефекти и нов прочит на музикалния материал – това са само бегла част от ключовите думи, които обещават "Боса нова в градината" да бъде истински зареждащо преживяване.

Фотограф и графичен дизайн: Хубен Хубенов.

Билети по 15 лв. на касите на Eventim и онлайн на Eventim.bg.

Концертът се осъществява изцяло с партньорството на Plovdiv Jazz Fest.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички