Звездата на фадото Рикардо Рибейро с първо гостуване в България


Звездата на фадото Рикардо Рибейро с първо гостуване в България

2830

Уникална възможност за българската публика предоставя програмата на "Европейския музикален фестивал" в София тази есен.

Звездата на мъжкото фадо Рикардо Рибейро ще гостува заедно със своя ансамбъл за първи път у нас. Концертът е в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 18 ноември. С изключителния си глас Рикардо Рибейро се нарежда сред най-големите изпълнители в жанра от последните десетилетия. Той очарова и приковава вниманието на публиката по света с неповторимите си музикални спектакли. "Веднъж чут, неговият невероятен глас не може да бъде забравен", пише пресата за него. Артистът ще пристигне в София заедно с великолепните музиканти от своето трио – Бернардо Ромао (португалска китара), Карлош Мануел Проенса (фадо китара) и Даниел Пинто (бас). Те ще представят най-доброто от фадо традицията, която докосва сърцата на хиляди слушатели по света. Композициите, които вълнуват с дълбоката си емоционалност и необяснимото носталгично усещане за "саудаде", са изпълнявани от легенди като Амалия Родригеш, Мария Алисе, Мария Тереза де Нороня и др. Мъжките вокали в типичния португалски жанр са истинска рядкост, а покоряващите интерпретации и респектиращата кариера на Рикардо Рибейро са предпоставка за едно незабравимо преживяване.

С множество награди в кариерата си Рикардо Рибейро неслучайно се превръща в един от най-ярките представители на португалското фадо. Той умее да покорява слушателите със спиращи дъха интерпретации. През 2019 година артистът закрива авторитетния фадо фестивал "Санта Каза Алфама" (Santa Casa Alfama) в Лисабон с концерт в препълнена зала, след който никой не остава безразличен.

Роден в Лисабон, Рибейро дебютира на сцената още на 12-годишна възраст, а на 15 години вече се изявява редовно на събития с фадо музика, партнирайки на известните музиканти Фернандо Маурисио и Аделино дос Сантос. Активната му концертна кариера го отвежда на музикалните сцени в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Белгия, Австрия, Англия, Испания, Мароко, Йордания, Иран и други.

През 2004 г. излиза албумът "Рикардо Рибейро" с песни от различни композитори, някои от които са написани специално за него. През 2005 г. музикантът печели наградата "Амалия" на фондация "Амалия Родригеш", а две години по-късно участва в документалния филм "Фадо" на режисьора Карлос Саура. През 2008 г. се появява албумът "На португалски" ("Em Português"), който е записан с ливанския изпълнител на лютня и композитор Рабих Абу-Халил. През 2010 г. певецът издава диска "Врата на сърцето" ("Portado Coração"), а през 2013 г. – "Ларго да Мемория" ("Largo da Memória"). Двата проекта печелят златен статус благодарение на продажбите.

През 2016 г. звукозаписният проект на Рикардо Рибейро "Днес е така, а утре не знам" ("Hoje é assim, amanhã nãosei") е представен за първи път на Колизеума в Лисабон и от тогава винаги получава положителни отзиви в различни национални концертни зали, както и на португалски и чуждестранни фестивали. През февруари 2017 г. албумът е издаден във Франция, а през май същата година излиза на английския музикален пазар под знака на Warner UK. С този диск Рикардо Рибейро е номиниран за втори път в категорията "Най-добър изпълнител" на престижното британско списание Songlines и за втори път попада сред четиримата финалисти.

На 26 април 2019 г. се състои премиерата на последния му проект "Уважаващ ум", с който Рибейро излиза от стила фадо и навлиза в света на джаза. С огромна чувствителност към поетичните текстове изпълнителят си партнира с португалския пианист и джазмен Жоао Пауло Ещевеш да Силва, американския перкусионист Джарод Кагуин (Jarrod Cagwin) и отново с Рабих Абу-Халил.

Билетите за концерта на Рикардо Рибейро са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и на www.ticketsbg.com.

"Европейският музикален фестивал", организиран от "Кантус Фирмус", е част от календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на проявата е Министерството на културата. Партньори за реализацията на концерта са Португалският културен и езиков център "Камойш" и Софийската филхармония.  

    

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички