Ангел в нощта надви конкуренцията във феста за поп и рок София


Ангел в нощта надви конкуренцията във феста за поп и рок София

3597

Х-ият юбилеен международен фестивал за поп и рок музика "София" събра меломаните на сцената в Платформа А6 – новото място за събития на открито до НДК, в навечерието на празника на столицата.

Безапелационен победител стана песента "Ангел в нощта" в изпълнение на Rock Session и Антон Пейчев. Нейният автор Пенко Богданов сподели, че е написана в условията на пандемия, затова вероятно музиката и текстът бяха наистина силно въздействащи. Второто място зае "Да се завърна у дома", представена от Петя Буюклиева. На трето се нареди "Изповед" на Илия Ангелов.

В надпревара за голямата награда за "Най-добрата поп и рок песен" премериха сили нови авторски композиции в изпълнение на Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Илия Ангелов, група Хоризонт, Христо Деянов, Мария Стойнова, Митко Стафидов, Василена Чернаева, Перфект & Тишо, Sunnie, Петър Петров и Славена Даскалова, Rock Session и Антон Пейчев. Извън конкурсната програма гостите видяха изпълненията на някои от предишните носители на голямата награда - Маргарита Хранова, Станислав Сланев-Стенли, Дани Милев и Христо Кидиков.

Росица Кирилова, удостоена заради изключителния си принос за развитието на българската поп музика, представи знаковата си песен "Учителко любима, целувам ти ръка" послучай първия учебен ден. Плакетът ѝ бе връчен лично от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Наградата за цялостен принос отиде при Веселин Маринов.

Събитието, което се проведе под патронажа на г-жа Албена Атанасова – заместник-кмет на Столична община, събра творци в подкрепа на общественозначимата социална кауза "Да сверим биологичния си часовник навреме". Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България. Лицето на кампанията и един от основните организатори - Галя Георгиева, изкара всички участници на сцената с внушителното си изпълнение на песента "Мечта за дете", превърнала се в химн на фондацията "Мечта за дете".  

Фестивалът бе открит от заместник - министър председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма г-жа Марияна Николова. С партньорството на Министерството на туризма, "София 2020" презентира чрез видеоматериали непопулярни забележителности и кътчета от различни части на страната. Затова и слоганът тази година е: "Ела, виж ме, чуй ме, открий ме – моята България!", за да насочи вниманието към общественозначима кауза в подкрепа на българския туризъм.

Официални гости бяха министри и заместник-министри от министерствата на културата, туризма, труда и социалната политика, здравеопазването, както и представители на други институции. Водещи бяха Наско от БГ Радио и Мария Сивкова-Илиева.

Тази година обичаният музикален форум подкрепя благотворителната инициатива на Столична община "Нека бъдем по-добри", която е в помощ на жените с репродуктивни проблеми. За нея са предназначени всички средства, постъпили от есемеси по време на гласуването за "Песен на публиката". Тя ще бъде избрана чрез есемес на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI плюс номера на песента фаворит. Цената за абонати на мобилните оператори за един дарителски есемес е 1 лв. към всички мобилни оператори, а средствата са в подкрепа на благотворителната кампания. Резултатът от вота на публиката ще бъде обявен в централната емисия "По света и у нас" на БНТ на 4 октомври. До тогава може да гласувате за своята песен фаворит. Пълният списък - във Фейсбук страницата на събитието ТУК.

Фестивалът за поп и рок музика "София 2020" е част от календара на културните събития на Столична община. Той се организира от Столична община и сдружение "Спринт Продакшън" с подкрепата на Министерство на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство с Българската музикална асоциация (БМА) и сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП).

Снимка: Hi!Life

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички