Етно-рок група Гологан с премиера пред Столичната библиотека


Етно-рок група Гологан с премиера пред Столичната библиотека

3804

Групата за етно-рок поезия Гологан кани на официална премиера на единствения си албум, записан в студио M&D през 2007 година и издаден на компактдиск през 2019 г. с оформление на Иво Рафаилов.

Събитието предстои пред Столичната библиотека от 18.00 ч. на 2 октомври (петък). В концерта ще участват както основните членове на формацията Анджела Родел, Иван Христов и Петър Чухов, така и някои от свирилите с тях в различни периоди музиканти. Очаква се на сцената да излязат Емил Ангелов, Иван С. Вълев, Гриша Маникатов и/или Владимир Бочев. В записите на албума се изявява също и Емануил А. Видински (сред авторите на MySound.bg), но неговото присъствие вероятно ще бъде сред публиката.

Групата ще бъде представена от директора на програма "Христо Ботев" на БНР, литературния критик и журналист Митко Новков.

Формацията е основана през 2004 година, когато поетите Петър Чухов (електрическа китара) (вляво на снимката до Анджела Родел) и Иван Христов (кавал, вокали) се събират като решават да експериментират в стила арт рок. Идеята им е той да бъде смесен с етно елементи. По-късно към тях се присъединяват Анджела Родел (вокали, тамбура) и Емануил А. Видински (перкусии). През 2006 г. в групата се включват Иван С. Вълев (бас) и Гриша Маникатов (барабани).

Музикантите използват както съвременни инструменти – електрическа китара, бас, барабани, така и традиционни инструменти като кавал, тамбура, тарамбука, двоянка и други. Целта на това смесване на древно и съвременно звучене не е просто да се провокират слушателите като се поставят инструментите в необичайно за тях обкръжение, а да се осъществи истински контакт между начините на звукоизвличане от различни епохи. Музикантите се опитват да придадат на космополитната рок култура специфично локално звучене. По този начин се стремят да обновят музикалната традиция.

Групата е свирила на много места в България, както и в Унгария, Словакия, Австрия, Германия и Македония. През последните години Иван Христов и Петър Чухов изпълняват сами в свой литературно-музикален пърформънс част от репертоара на Гологан, към който прибавят и нови композиции, някои от които ще прозвучат по време на концерта пред Столична библиотека.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, а при неблагоприятни метеорологични условия ще се премести в сградата на библиотеката.

Столичната библиотека е на пл. "Славейков" № 4.

Снимка: Марица Колчева

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички