Онзи вятър от първата среща


Онзи вятър от първата среща

4364

Странните времена, в които живеем, отложиха премиерното представяне на програмата "Среща с деди Йожи", което неуморният тромбонист Вили Стоянов готвеше за пролетта.

Но това даде възможност на музикалния директор на програмата Михаил Йосифов - верен сподвижник и опора на Вили, да разгърне още повече творческата си мисъл и, възползвайки се пълноценно от това отлагане, двамата ще представят албум с музиката на Йосиф Цанков няколко месеца по-късно.

Дискът ще носи името на една от най-красивите пиеси на големия композитор - "Онзи вятър от първата среща", и ще е в изпълнение на биг бенд. Благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата, от 21.00 ч. на 15 октомври, освен да чуете виртуозната програма за секстет, ще може да се сдобиете с албума. Той съдържа едни най-красивите мелодии, композирани от Йосиф Цанков и пресъздадени в разкошни биг бендови аранжименти от Михаил Йосифов.

В своята биография музикантите от Брас Асоциация са "посягали" към творчеството на Йосиф Цанков Йожи винаги много успешно. Съкровищницата, която е оставил големият композитор, е достъпна и непреходна в посланията си. Тук моралният и музикален ангажимент на Вили Стоянов, като негов наследник, става още по-голям, а отговорността от постигнатото - още по-сериозна. И както самият Вили Стоянов казва: "Отне ми доста време, но сега си давам сметка, че просто все още не съм бил готов... Напоследък обаче все по-често се замислям, че трябва да ви покажа наследството си и да ви "срещна" с великия си дядо - Йосиф Цанков. Мой дълг е да запозная съвременниците ми, особено по-младите, с творчеството му. Не знам дали ще успея да ви покажа всичко, защото дядо ми е оставил океан от музика, но знам, че съм готов да започна.

Като музикален директор, аранжор и мой приятел, в това пътуване във времето, до мен пръв застана Михаил Йосифов и аз съм му безкрайно благодарен за това. В момента, в който разбра в какво се впускам, се присъедини и Димитър Льолев. Малко след това, с присъщата му лекота и крива усмивка, се включи и Милен Кукошаров. Нямам щастието да познавам дядо си, отишъл си е преди да се родя. Но пък животът ме срещна с Мишо Йосифов, Митко Льолев и Милен Кукошаров, едни от най-талантливите и душевно богати хора и аз съм щастливец, че ще са до мен, докато самият аз опознавам дядо си по единствения възможен начин - чрез музиката, която е оставил за нас".

Надеждите на Вили са, че музиката на неговия деди Йожи ще заживее нов живот, изпълнена от най-добрите инструменталисти в България, и ще се превърне в неразделна част от музикалната среда на съвремието ни.

Представянето на албума "Онзи вятър от първата среща" – Музиката на Йосиф Цанков, ще се състои в Sofia Live Club на 15 октомври.

Билети - в продажба чрез мрежата на Eventim и URBO.

Събитието във Фейсбук - тук:

https://www.facebook.com/events/1108554092818968

Йосиф Цанков, по-познат като "Патриарх на българската музика", е автор на над 500 музикални произведения – автор е на първите български оперети, валсове, фокстроти и румби. Той е един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър "Одеон" и дългогодишен главен редактор на "Балкантон", Йосиф Цанков оставя за поколенията знаменити песни, сред които "Приказка", "Лунни лъчи", "Песен моя, обич моя", "Събота вечер", "Пролет моя", "Пеят сто китари", "Целуни ме", "Птици мои", "Облаци", "Море на младостта", "Песен за София", "Повей, ветре", "Вместо сбогом", "Твоята китара", "Керванът", "Страстно обичам жените" и много други.

Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани всяка сутрин с "Керванът" на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.

Носител е на 6 (от 8) награди в първия конкурс за естрадна песен през 1964 година. На негово име е учредена награда на Съюза на българските композитори, която се връчва на фестивала "Златният Орфей". Във връзка с 90-годишнината от рождението му, Цанков е удостоен посмъртно с орден "Стара планина" I степен.

Велислав Стоянов е тромбонист, един от най-активно свирещите и записващи музиканти на родната сцена. Преподавател по цугтромбон в НМА "Панчо Владигеров", диригент на духовия оркестър и ръководител на джаз бенда в НМУ "Любомир Пипков".

Михаил Йосифов е тромпетист и композитор. Преподавател по тромпет и диригент на Биг бенда на НМА "Панчо Владигеров". Двамата са основатели на българската Брас Асоциация, която стои зад проектите Биг Бенд Брас Асоциация, Брас Асоциация комбо, Михаил Йосифов секстет, BrazzViliDJ, RomaNENO Project и други.

И двамата са носители на приз "Златно перо" за принос към българската култура.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички