Led Zeppelin спечелиха битката за Stairway Тo Heaven


Led Zeppelin спечелиха битката за Stairway Тo Heaven

3305

Авторските права върху вечния хит "Stairway Тo Heaven" принадлежат на Led Zeppelin, постанови Върховният съд, който отказа да разгледа делото и по този начин приключи правния спор върху собствеността в полза на знаменитата балада.

Тъжителите, които претендираха за обезщетение от $ 3 до 13 милиона, не можаха да докажат, че интродукцията на песента е била идентична с тази от тяхната композиция.
 
Тримата живи членове на Led Zeppelin бяха призовани в съда през 2014 година заради твърдения, че са откраднали началния риф от песента "Taurus" на американската прогресив рок група Spirit. Всъщност, британските музикани спечелиха делото през 2016 г., но то бе подновено след обжалване през 2018 година. Адвокатът на ищците определи решението като "очевидно грешно". Апелативният съд на Лос Анджелис потвърди (с 9:2 гласа) първоначалната присъда през март. Сега Върховният съд на САЩ отказа да разгледа делото, с което то окончателно приключи. Още преди 4 години "Гардиън" публикува мнение на свои експерти, според което светът на музиката е пълен със заемки и цитати, но "само пълен и много бързащ кретен" би могъл да обърка Spirit с великолепните Led Zeppelin – при това с 40 години закъснение. Сравнението с бързащия кретен е на британски съдия отпреди години и се отнася до приликите между таблоида "Дейли Стар" и сталинисткия по онова време "Морнинг Стар".

Както MySound.bg писа, китаристът на Spirit Ранди Улф настояваше, че песента не е написана от Джими Пейдж и Робърт Плант, а просто е прекопирана от неговата инструментална пиеса "Taurus". Самият Улф, известен и като Ранди Калифорния, се удави през 1997 година, но негови наследници заведоха съдебен иск срещу Led Zeppelin. Основата на обвинението твърдеше, че абсолютната класика на рок легендите, написана през далечната 1971 година, е била вдъхновена или направо открадната от композицията "Taurus", създадена три години по-рано.

Двете групи са имали общи турнета през 1968 и 1969 година. Робърт Плант и компания са подгрявали Spirit в Денвър през 1968-а, а през следващата година двете банди са свирили на една сцена в Детройт, Атланта и Сиатъл. Според адвокатите на Led Zeppelin обаче всяка прилика между двете песни е резултат от "общата им музикална структура, която съществува от векове".

По-дълбоко навлизане в конкретиката на делото показа, че журналистът Майкъл Скидмор, който пръв заведе делото от името на Улф, твърди, че Zeppelin всъщност са "свили" парчето по време на общо изпълнение на двете банди в Бирмингам през 1970 г. Малко по-късно пък басистът и бекинг вокалист на Spirit Mark Andes се срещнал с фронтмена Робърт Плант, като двамата пили бира и играли билярд. Самият Плант многократно заяви, че няма сполен за такава нощ. Струнният ас на Zeppelin - Джими Пейдж, категорично твърди, че никога не е чувал песента на Spirit, докато хората не започнали да публикуват онлайн сравнения на двете парчета през 2010 година.

В случай, че оправдателната присъда бе обявена за невалидна, като автори Пейдж и Плант бяха заплашени от изплащането на милиони долари компенсации на наследниците на Улф. "Stairway To Heaven" редовно се появява в класации с най-великите рок песни за всички времена, затова и случаят бе един от най-гледаните спорове в музикалната индустрия. Милиони долари са потенциално заложени, като парчето е спечелило $ 3,4 милиона (2,6 милиона британски лири) за близо 6-годишния период, който беше спорен по време на процеса, припомня BBC. Малко известен е фактът, че парчето, включено в тавата "Led Zeppelin IV", чиято премиера се състоя на 8 ноември 1971 година, никога не е излизало като сингъл.

Самите групари не си харесват баладата. Поне Плант - "това е суперпомпозна и гадна песен, която няма нищо общо с Led Zeppelin", ще признае години по-късно вокалистът. "Да, донякъде има право - казва Пейдж - Но от друга страна не е лоша. Солото в последната част, извинете, все още е едно от най-добрите китарни сола за всички времена".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички