Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина китарният герой Еди ван Хален


Почина китарният герой Еди ван Хален

3049

Световноизвестният китарист Еди ван Хален (Eddie Van Halen) и съосновател на едноимената група почина от рак на 65-годишна възраст.

Тъжната вест бе споделена в Twitter от неговия син Волфганг ван Хален - басист в бандата от 2006 година, с думите: "Не мога да повярвам, че трябва да напиша това, но баща ми Едуард Лодевейк ван Хален загуби своята дълга и трудна битка с рака тази сутрин. Най-добрият татко, който бих могъл да имам".

Легендарният рокаджия - първият оригинал, който отключи манията по китарните герои, издъхна в болницата "Свети Джон" в Санта Моника, Калифорния, заобиколен от съпругата си Джейни, сина си Волфганг и своя брат - барабанистът Алекс, пише американският светски сайт TMZ.  
 През последните 72 часа състоянието на Еди, който от 2001 година е с рак на гърлото, драстично се е влошило и лекарите установили, че метастазите са достигнали до мозъка и други негови органи. Версията на музиканта за болестта е, че тя се е развила - или поне е ускорена, от металните перца за китара, които е стискал между зъбите си толкова години. "Нямаме никакви съвместни планове за бъдещето", призна певецът Дейв Лий Рот миналата седмица.

Братята Едуард (Еди) Лодевейк ван Хален и Алекс са родени в Амстердам, Нидерландия, но семейството им се мести в Пасадена, Калифорния, докато са още деца. Там те основават бандата (в началото като  Мамут), през която в различните периоди като вокалисти преминаха Дейвид Лий Рот, Сами Хагър и Гари Шъроун. Еди сяда зад барабаните в началото, а Алекс поема китарата, но нищо не се получава. Докато не си разменят инструментите. Братята участват във всички 12 студийни албума, трасирали над 40-годишна им славна кариера. Последният от тях е "A Different Kind Оf Truth", чиято премиера се състоя на 7 февруари 2012 година.  Последното шоу на формацията бе в "Холивуд боул" на 4 октомври 2015 година.
Ван Хален са признатите от всички пионери, които поставиха началото на хеви-хард инвазията, покориха милиони и превзеха стадиони със своя южнокалифорнийски (LA) саунд. Дейвид Лий Рот го описва като "метализиран звук, дело на групари, чиито основни човешки ценности и житейска философия преди всичко са виното, жените, удоволствията и купона като такъв". Рокаджиите са известни като едни от най-емблематичните изпълнители на живо в историята на музиката. Те са обявени за "природна стихия и една от най-влиятелните хард рок банди на всички времена" от авторитетния "Лос Анджелис Таймс".

Още дебютният едноименен албум на квартета се превръща в един от най-успешните в историята. Групата и до днес е сред най-тиражните в Щатите - на 19-то място в списъка с най-продавани изпълнители в историята на Америка. Неподражамият стил на свирене на Еди повлиява на поколение китаристи, макар самият той никога да не се е учил да чете ноти. Вместо това е имитира чутото. "Искам китарата ми да прави хората щастливи. Не зная каквото и да било за никакви скали и схеми - сподели приживе корифеят - Гледахме Аеросмит с увиснали ченета. Година по-късно се озовахме с тях на една сцена. Направо невероятно".

Критиката нарече Еди "Моцарт на китарата" и "цар на изненадващите рифове" (най-често с логата на Gibson Flying V Guitar и Ibanez Destroyer). През 1990 година повелителят на струните бе определен за китарист на десетилетието от Guitar World Magazine. По-късно попадна в списъка за Стоте най-велики китаристи на всички времена, съставен от списание Rolling Stone. Мнозина смятат, че той въвежда тапинг техниката. Но истината е, че тя съществува в джаза още от 50-те години. Просто Ван Хален вкарва т.н. дабъл хенд като главно действащо и избухващо лице в рока, "свивайки" и усъвършенствайки триковете на американския китарен терминатор Харви Мандел

"Когато започвахме да свирим по клубовете, ние наистина нямахме големи шансове, защото бяхме четирима дългокоси, нафукани и нахални тъпанари. Да пробием беше направо изключено - постоянно ни повтаряха: "Много сте шумни, а китарата ви звучи твърде откачено. Дори се случваше да ни изгонят по средата на шоуто и затова започнахме да изнасяме самостоятелни концерти", ще признае Еди с вечната си широка усмивка през 1978 година, когато се появява едноименният дебют, смятан от мнозина за най-добрия дебютен рок албум за всички времена. Успехът на тавата е мълниеносен - тя влиза в Top US 20, билетите за последвалото я турне са разпродадени за броени часове, а Еди е обявен за новия бог на китарата. "Но без емоция тя е едно нищо", отсича пироманът на жицата.
През 1992 година той е поканен от вездесъщия продуцент Куинси Джоунс за участие в записа на солото на парчето "Beat It" на Майкъл Джексън. Ефектът е поразителен. MTV за първи път излъчва видеоклип на тъмнокож изпълнител, а хард-ен-хеви фенове си купуват албума на Джако "Thriller". И всичко това става само заради солото на Еди. "Не само удивителен китарист, но и изключителен човек - добър, възпитан, много комуникативен. Изобщо - душичка. От него се научих как най-правилно да се обръщам технически към инструмента", сподели за MySound.bg Гальо Беличовски. Лидерът на Ван Гален бенд се познава с Еди от няколко демонстрации и майсторски класове във Вашингтон, където българо-американската формация твори и живее.

"В китарното соло се прилага здрав дисторшън, бързо пипане по целия гриф, и елементи от метъла и прогресив рока. То обаче не се връзва с кънтри, блуграс или блус - коментира Джуд Голд  от редакторския екип на Guitar Player - Може да се каже, че китарните ексхибиционисти от началото на 60-те Дик Дейл и Линк Рей са пионерите на китарното пилене. След тях Ерик Клептън, Джими Хендрикс, Джими Пейдж и Джеф Бек дефинираха идеята за китарен героизъм. Същият беше издигнат до неподозирани висини с появата на Ван Хален, който пресъздаде рок китарата. Почуквайки грифа с развинтената си ръка, той пускаше невероятно високоскоростни и къдрави сола. Малко след него Ранди Роудс съчета препускането по грифа с прецизен класически подход – и така се роди стилът "китарен герой".

"Когато се появиха Еди ван Хален и Ранди Роудс, китаристите като мен ставаха прави и аплодираха. В края на краищата имахме победител в задочното съревнование", признава аксменът Джо Сатриани. Снимка: displate.com 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички