Детска песен потроши рекорда на клипа към Despacito в YouTubе


Детска песен потроши рекорда на клипа към Despacito в YouTubе

3106

Кадрите към "заразната" и безкрайно повтаряща се тема на детската песен "Baby Shark" станаха най-популярния клип в You Tubе.

Вчера, 2 ноември, към 04.00 часа по Гринуич видеото е събрало над 7, 04 млрд. гледания. Така южноокорейската песен излезе от царството на детския свят и се превърна в глобална сензация с пристрастяваща мелодия и хипнотичен цветен клип към нея. Англоезичната версия на "Baby Shark", към която има и специален танц, детронира "Despacito" на пуерториканците Луис Фонси и Деди Янки като най-гледаното видео на платформата. Както MySound.bg съобщи, в навечерието на новата 2020-а година YouTube оповести списък с 10-те най-популярни клипа, публикувани в платформата през последното десетилетие, в който на пиковата позиция беше "Despacito". Той излезе година след "Baby Shark".

"Baby Shark" привлече много възрастни фенове по пътя си към световната слава: бейзболният отбор на Washington Nationals я прие като химн, в резултат на което бе чута и в Белия дом по време на тържествата за края на Световните серии. Мелодията беше включена и в борбата срещу коронавируса с текст, в който се призовава: "Мийте си ръцете", припомнят световните агенции.

"Baby Shark", качена за първи път в YouTube през юни 2016 г., е ремикс на песничка на базираната в Сеул продуцентска компания Pinkfong. Първоначално тя придоби популярност в Югоизточна Азия, после и в Европа, като достигна до №6 в британския чарт. "Baby Shark" проправи своя път към успеха в YouTube, след като се изкачи до 32-то място в класацията Billboard Hot 100 през януари миналата година. Историята на детската песен е повече от интересна – тя не само е в основата на спор за авторски права, но е била използвана и за наказание срещу затворници в САЩ. Авторът на парчето не е известен – дълго време то е просто мелодия за деца, но се превърна в глобален феномен, след като бе изпята от 10-годишната американка с корейско гражданство Хоуп Сегоин. Изпълнението продължава едва 1.21 минути. В него се пее за бебе акула, което свиква всички членове на семейството си да отидат на лов. Видеото показва развиващото се действие на дъното на океана и включва няколко деца, които изпълняват хипнотизиращата мелодия.

За "Baby Shark" се заговори в щата Оклахома Миналия месец, когато трима служители в местен затвор я използвали, за да наказват хората в райе. Те накарали няколко души да я слушат в продължение на два часа. The New York Times разказа странната история за песента, "обичана от децата и ненавиждана от всички родители по света". В нея участват 21-годишните Кристиан Майлс и Грегъри Бътлър – двама офицери от Оклахома Каунти, както и техният бивш супервайзър – 50-годишният Кристофър Хендършот. Те са били осъдени за "жестокост към затворниците".

В поне пет отделни случая през ноември и декември 2019 година, включващи петима затворници, Майлс и Бътлър са ги вкарвали в празна зала, оставяли са ги да стоят прави срещу стената и в продължение на 2 часа са им пускали "Baby Shark" на replay, гласи обвинението. Предполага се, че песента била вид шега, която двамата офицери имали помежду си.

Прокурорът на Оклахома Дейвид Пратър съобщи, че Майлс, Бътлър и супервайзърът им са действали "заедно, умишлено и неправомерно", по "жесток и нечовешки начин". Пускайки детската песен отново и отново, те създали "емоционален стрес у затворниците, които най-вероятно са пострадали" при поставянето им с лице към стената и белезници на ръцете, пише Пратър в обвинението.

Според прокуратурата – един от затворниците бил "психически изтезаван" в 3 ч. след полунощ, а друг – в 2 ч. Лейтенант Хендършот "се е провалил в оказването на надзор и установяването на дисциплина", твърди Пратър. Бътлър и Майлс са били обект на оплаквания от страна на затворниците доста дълго време и са описали в детайли наказанията, които са налагали.

Макар трите обвинения да са за дребни провинения, прокурорът на Оклахома твърди, че "би ги обвинил в углавно престъпление".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички