Ерик Клептън води към възвишението Нюландс Корнър


Ерик Клептън води към възвишението Нюландс Корнър

3502

Ерик Клептън е сред авторите в книгата на Бил Брайсън "Вечните образи на Англия", която излезе у нас в каталога на издателство "Еднорог".

Впечатляващият сборник съдържа 368 страници с есета на над 90 известни личности, в които те разказват за типично английски неща, към които са особено пристрастни. 

В текстовете се разказва за всичко типично английско: горите и горските животни, храните, плажовете, спорта, изкуството, историята и вечната тема за разговор: променливото английско време. Събрани и редактирани от Бил Брайсън, те отвеждат на пътешествие из английската провинция, към невероятните места, традициите и дори странностите, присъщи на британците. Опознаваме различни места с помощта на гидове, за които представянето е излишно. Рок легендата Ерик Клептън си припомня детството и поразителния ефект върху него от възвишението Нюландс Корнър, актьорът Кевин Спейси разказва за емоциите от пътуването с лодка по каналите Кенет и Ейвън, ръгбистът Брайън Мур обяснява значимостта на спортните терени, комикът Тери Джоунс изразява любовта си към парка "Хампстед Хийт", а неговият колега от Монти Пайтън, Майкъл Пейлин, описва досега си със зъберите.  

"Тази книга за иконите на Англия сама по себе си е икона, с есетата на много велики личности, разказващи за своите любими английски забележителности", пише "Таймс". "Колекция от провокиращи размисъл есета, отдаващи почит на провинциалното наследство на Англия" - "Бизнес ту Бизнес".

Много, безкрайно много са английските забележителности, които се радват на всеобщо внимание и възхищение и провокират интереса на милиони туристи от целия свят. Какво все пак в тази страна я превръща в толкова уникално място? На този въпрос се опитва да намери отговор Бил Брайсън, един "американец в Англия", известен със своите безкрайно забавни книги за пътешествия. Той е председател на Кампанията за защита на английската провинция и това го провокира за създаването на този впечатляващ сборник. Книгата не е просто възхвала на английската провинция и не се фокусира само върху неописуемите пейзажи и великолепни паметници, които отличават Англия от останалия свят. Много от авторите разказват лични истории или впечатления, представяйки от различна перспектива своите английски образи: от табелите на кръчмите до пощенските кутии, от овощните градини до крайречните ливади и от провинциалния крикет до локалните шовинисти.

Всяко от тези есета е като малко бижу, очарователно само по себе си. Много от тях ще ви накарат да се отправите към дестинации, за които никога не сте предполагали, че съществуват. Други ще ви върнат назад във времето и ще ви припомнят отдавна забравени дори от самите англичани места.

"След трийсет години старателно наблюдение се научих да ценя високо онези неща, което правят Англия такава, каквато е – с други думи, единствена по рода си в целия свят – и разбрах, че колкото и особени да изглеждат на пръв поглед, те всъщност са чудесни, да не кажа направо възхитителни. Книгата, която държите в ръцете си, е книга за тези неща". Това споделя във въведението Бил Брайсън. Доказателство за значимостта на тази книга е включването сред авторите и на Негово кралско височество принцът на Уелс. Той пише предговора, в който споделя мнението си за значимостта на английската провинция.

"Вечните образи на Англия" е забележителна колекция от спомени, впечатления и преживявания на популярни личности в страната. Благодарение на тях ще оцените всички нейни красоти, дори мочурищата и буреносните облаци, ще се отдадете на носталгия и на малките ежедневни удоволствия, които превръщат Англия в толкова уникално място. Книгата ще вдъхнови всеки да пътува до страната и да се запознае отблизо с всички безценни английски съкровища.

Бил Брайсън е изключително популярен със своите комични и нестандартни описания на пътешествията си по света, които незабавно се превръщат в бестселъри. Роден в Айова (САЩ), Брайсън избира Великобритания за своя втора родина. Той живее и работи в Норфолк, удостоен е с Ордена на Британската империя за своя принос към литературата, а също и с наградата "Джеймс Джойс" на литературно-историческото дружество на университета в Дъблин. Бивш ректор на университета в Дърам, в продължение на пет години Брайсън е ръководител на Кампанията за защита на английската провинция, както и почетен член на Кралското научно дружество.

Златка Миронова е преводач на книгата, редактор - Боряна Джанабетска, а корицата (на снимката) и оформлението са дело на Христо Хаджитанев.

Цена: 19.90 лв.

ISBN:978-954-365-246-4

https://ednorog.com/products/product-104
 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички