Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина юраецът Кен Хенсли, още една легенда отлетя


Почина юраецът Кен Хенсли, още една легенда отлетя

2952

Кен Хенсли - емблематична фигура за легендарните британци Юрая Хийп през 70-те, е починал, извести във Фейсбук брат му Тревър, цитиран от световните агенции.

Причината за смъртта на 75-годишния музикант и композитор не се съобщава. "Пиша това с натежало сърце, за да ви уведомя, че брат ми Кен Хенсли почина в сряда вечерта. Красивата му съпруга Моника беше до него и успокояваше Кен през последните няколко минути с нас.  Всички сме съкрушени от тази трагична и невероятно неочаквана загуба и ви молим да ни дадете малко  време, за да се примирим с нея. Кен ще бъде кремиран на частна церемония в Испания, така че, моля, не искайте информация за погребението. Кен си отиде, но никога няма да бъде забравен и винаги ще бъде в сърцата ни", написа Тревър.

"Кен композира някои великолепни песни, докато беше в групата, и те ще останат като музикално наследство в сърцата на хората завинаги", коментира Мик Бокс, китаристът на формацията. Мениджърският екип на Хенсли го нарече в изявление "един от най-значимите музиканти на предишния половин век" и "много духовна личност".

"Почина Кен Хенсли. Вечна му памет! За нас той ще остане един незабравим човек, запалил с юлското слънце сърцата ни", написа във Фейсбук бившият кмет на Каварна, известен юрист и рокаджия Цонко Цонев, популярен и като Кметъла.

"Погрижете се за вашето скъпоценно Аз. Нека живеем, за да се бием още един ден заедно" - това са последните думи на рокаджията, отправени към неговите почитатели. Те бяха публикувани на сайта на музиканта в разгара на епидемията от коронавирус през април. Кен призова почитателите си да следват здравните експерти, а не тотално неквалифицирани политици.   

Кен Хенсли е в Юрая Хийп само 10 години, но и до днес се свързва предимно с тази група. Той взе участие в 13 студийни албума с бандата, преди да я напусне след премиерата на "Conquest" през септември 1980 година. Музикантът, който е още кийбордист и китарист, е автор на хитове, сред които "Lady In Black" (водещ вокал), "Free Me", "Easy Livin", "Stealin" и "Look Аt Yourself". В сърцата на българския меломан обаче той остава като създателя на емблематичната за няколко поколения "July Мorning", поставила традицията всяка година в страната ни да се посреща изгрева на 1 юли. Това е единствената песен, на която има посветен празник - едноименният Джулай Морнинг. Поколението на така наречените "бунтари" от 80-те години, повлияни от нейния текст, и до днес посрещат слънчевия изгрев на различни места по морето. Навремето това бе начинът да изразят отношението си към комунистическото управление, а самото парче - символ на свободата. Кен Хенсли изнесе десетки концерти по родното Черноморие след демократичните промени. Той изпълняваше с китарата си знаменитата песен в ранните часове на първия юлски ден край плажовете в Бургас, Каварна или Созопол. В България той имаше много приятели и стотици хиляди почитатели. Дори бе издигнат лозунга Джулая да стане национален празник у нас.

Кен Хенсли е  роден в Плъмстед, югоизточен Лондон, през август 1945 година. Има трима братя и една сестра. Премества се със семейството си в Хартфордшир, където расте във време, когато блус-рок сцената във Великобритания е в своя разцвет. Той се учи сам да свири на китара на 12-годишна възраст, преди да изнесе първия си концерт на 15 - през 1960 година във фабриката The Mentmore Pen Factory в Стивънидж. В последвалите години си сътрудничи с Грег Лейк от Емерсън, Лейк Енд Палмър. Подвизава се и в няколко местни групи. В една от тях -  The Gods, свири с Мик Тейлър, който по-късно става част от Ролинг Стоунс. "Този пич (Хенсли) реди така академично хармониите, че всички мислехме, че е завършил поне два музикални унверситета", казва Тейлър. Кен е автор на по-голямата част от песните за The Gods. Той свири на хамънд-орган и изпълнява вокалните партии. По онова време музикантът застава зад клавишните по стечение на обстоятелствата, тъй като Мик свири виртуозно на китара. Тогава все още никой не предполага в колко влиятелен музикант ще се превърне с изпълненията си именно на хамънд-орган. Но вече през 70-те години като член на т.нар. класически състав на Юрая Хийп: Дейвид Байрън – вокал, Мик Бокс - китари, Гари Тейн – бас и Лий Кърслейк – барабани, който също почина неотдавна. Така започва пътят на Кен, който се превърна в една от най-значимите фигури не само за юрайците, а и в историята на рока въобще.

През 1969 година Хенсли се присъединява към Spice, заедно с басиста Пол Нютън. Към тях се включват китаристът Мик Бокс и вокалистът Дейвид Байрън, като по-късно сменят името си на Юрая Хийп. Кен е част от дебюта "...Very 'Eavy ...Very 'Umble", но там неясно защо не е отбелязан в кредитите. Затова пък във втората тава "Salisbury" е автор или съавтор на всяко от парчетата, включително на най-големия хит "Lady In Black" и заглавната симфонична поема. По онова време съставът се оформя като млада надежда на прогресив рока, често с хард звучене, но и по-лирични акустични композиции - поне по една във всеки албум. В лого на саунда им обаче се превръщат клавишните партии на Хенсли

Кен остана с бандата до 1980 година. Тръгна си недоволен от музикалната посока, в която беше поела. Издаде няколко солови албума, сформира и свои групи. Тъкмо в соловия си период ветеранът посети България няколко пъти, участва в проекти на нашите Сънрайз (кръстени на неговото парче) и си партнира с Б.Т.Р. 

Последният албум на Хенсли "My Book Оf Answers" е завършен преди кончината му и предстои да излезе през февруари.

Снимка: Фейсбук на Тревър Хенсли

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички