Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

По Тази земя в блус-рок стъпка с Gary Clark Jr.


По Тази земя в блус-рок стъпка с Gary Clark Jr.

2590

Когато през 1940 г. знаменитият кънтри певец Woody Guthrie съчинява текста на песента "This Land Is Your Land" ("Тази земя е твоята земя"), станала едва ли не национален химн с призива си за равенство, едва ли е предполагал, че тя ще има развитие 80 години след това.

Ето какво си спомня блус-рок китаристът Gary Clark Jr. за нея по повод на своя албум "This Land" ("Тази земя"), в който излага своята гледна точка на проблема с неравенството: "This Land Is Your Land" е една от първите песни, които научаваме като деца, и я пеем заедно... Това е нещо като обещание за вярност... И когато сте деца, всички сте заедно. Не виждате разлики, докато не пораснете и възрастните не започнат да ви влияят да мислите за другите хора по определен начин. Просто искам с "This Land" да се върна към пеенето, към духа на "Тази земя е твоята земя" отново, както във времената, когато бяхме деца, знаете ли?"

Gary Clark Jr. е сред най-ярките звезди на съвременната блус-рок сцена, носител на 4 отличия "Грами", за него Eric Clapton твърди, че не е чувал след Jimi Hendrix друг да поднася китарния поток по подобен начин. Gary има участия със всички значими музиканти в спектъра от BB King и Jeff Beck до Alicia Keys и Foo Fighters, включително 5 пъти с Rolling Stones. А в началото са клубът на Clifford Antone в Остин, щата Тексас, откъдето тръгва доста преди това Stevie Ray Vaughan, и тук именно Clark получава уроци от Jimmie Vaughan, Hubert Sumlin, Calvin "Fuzz" Jones, Pinetop Perkins, поели от своя страна щафетата на великата блус традиция от Muddy Waters и Howlin’ Wolf.   

Темата на албума "Тази земя" е за расовата дискриминация на битово ниво, която е все още жива на места в САЩ. Gary Clark, роден и израсъл в Остин, си спомня с болка времената, когато на оградата на дома им редовно са писали "негър", пускали са кучешки екскременти в пощенската им кутия, и демонстративно са дефилирали с камиони с развети знамена на Конфедерацията пред тях. А това продължава и в наши дни, макар и в по-малка степен. Неотдавна той си купува къща с 50 акра земя в същия Остин, за да отгледа в нея с жена си двете им деца: "Моят съсед идва при мен и ме пита: "Кой е собственикът на тази къща? Няма начин вие да живеете тук – кой е собственикът?"
 
Ето от такива чувства се заражда и едноименното изпълнение от албума "This Land", което за мнозина е може би първата наистина велика песен в кариерата на Clark, и не случайно тя се възприема като предизвикателен химн, нареждайки я до "This is America" на Childish Gambino и "Formation" на Beyoncé с нейното гръмко изобличаване на расизма в Америка.

В записите на този албум Gary Clark Jr. се изявява като композитор, певец, продуцент и тон инженер, свири на китара, на бас, клавишни инструменти и перкусии, тук участват също така гост музиканти и вокални групи, за да постигнат впечатляващ резултат, белязан от три награди "Грами" през 2020 година: за най-добър съвременен блус албум, за най-добра рок песен и за най-добро рок изпълнение.

Сергей Шишов ще представи "Тази земя" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 14 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички