По Тази земя в блус-рок стъпка с Gary Clark Jr.


По Тази земя в блус-рок стъпка с Gary Clark Jr.

2564

Когато през 1940 г. знаменитият кънтри певец Woody Guthrie съчинява текста на песента "This Land Is Your Land" ("Тази земя е твоята земя"), станала едва ли не национален химн с призива си за равенство, едва ли е предполагал, че тя ще има развитие 80 години след това.

Ето какво си спомня блус-рок китаристът Gary Clark Jr. за нея по повод на своя албум "This Land" ("Тази земя"), в който излага своята гледна точка на проблема с неравенството: "This Land Is Your Land" е една от първите песни, които научаваме като деца, и я пеем заедно... Това е нещо като обещание за вярност... И когато сте деца, всички сте заедно. Не виждате разлики, докато не пораснете и възрастните не започнат да ви влияят да мислите за другите хора по определен начин. Просто искам с "This Land" да се върна към пеенето, към духа на "Тази земя е твоята земя" отново, както във времената, когато бяхме деца, знаете ли?"

Gary Clark Jr. е сред най-ярките звезди на съвременната блус-рок сцена, носител на 4 отличия "Грами", за него Eric Clapton твърди, че не е чувал след Jimi Hendrix друг да поднася китарния поток по подобен начин. Gary има участия със всички значими музиканти в спектъра от BB King и Jeff Beck до Alicia Keys и Foo Fighters, включително 5 пъти с Rolling Stones. А в началото са клубът на Clifford Antone в Остин, щата Тексас, откъдето тръгва доста преди това Stevie Ray Vaughan, и тук именно Clark получава уроци от Jimmie Vaughan, Hubert Sumlin, Calvin "Fuzz" Jones, Pinetop Perkins, поели от своя страна щафетата на великата блус традиция от Muddy Waters и Howlin’ Wolf.   

Темата на албума "Тази земя" е за расовата дискриминация на битово ниво, която е все още жива на места в САЩ. Gary Clark, роден и израсъл в Остин, си спомня с болка времената, когато на оградата на дома им редовно са писали "негър", пускали са кучешки екскременти в пощенската им кутия, и демонстративно са дефилирали с камиони с развети знамена на Конфедерацията пред тях. А това продължава и в наши дни, макар и в по-малка степен. Неотдавна той си купува къща с 50 акра земя в същия Остин, за да отгледа в нея с жена си двете им деца: "Моят съсед идва при мен и ме пита: "Кой е собственикът на тази къща? Няма начин вие да живеете тук – кой е собственикът?"
 
Ето от такива чувства се заражда и едноименното изпълнение от албума "This Land", което за мнозина е може би първата наистина велика песен в кариерата на Clark, и не случайно тя се възприема като предизвикателен химн, нареждайки я до "This is America" на Childish Gambino и "Formation" на Beyoncé с нейното гръмко изобличаване на расизма в Америка.

В записите на този албум Gary Clark Jr. се изявява като композитор, певец, продуцент и тон инженер, свири на китара, на бас, клавишни инструменти и перкусии, тук участват също така гост музиканти и вокални групи, за да постигнат впечатляващ резултат, белязан от три награди "Грами" през 2020 година: за най-добър съвременен блус албум, за най-добра рок песен и за най-добро рок изпълнение.

Сергей Шишов ще представи "Тази земя" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 14 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички