Auto Reconnaissance на Тhe Tangent в Картини от една изложба


Auto Reconnaissance на Тhe Tangent в Картини от една изложба

2416

Сред 11-те студийни албума на прогресив рок групата Tangent, съставена от музиканти от различни страни, "Auto Reconnaissance", или "Самопознаване", е първият, чийто основен състав е същият като този на предшестващия го.

Според Andy Tillison, лидерът и основният творчески двигател на тази формация, идентичността им като група, а не просто като проект, започва да се оформя през 2014 година с Thео Travis, Jonas Reingold и Luke Machin, а през 2017 се включва и Steve Roberts, с което съставът се оформя.

"За първи път чувствам, че всички са напълно доволни от смесицата джаз, пънк, прогресив и електроника, която Tangent обича да прави – заявява Tillison  – Всички сме добри приятели и макар да не се събираме често, винаги е много забавно, когато го правим. Надявам се съставът да остане този още дълго, тъй като го смятам за продуктивен, изцяло отговарящ на принципите на групата, а освен това е и много забавно да се работи с тези хора. Напълно отказвам да приема, че нашата музика е музеен експонат. Това всъщност е живо и дишащо движение, което има минало, настояще и преди всичко бъдеще. Някога е имало златна епоха за прогресив рок албумите, които оглавяваха класациите, но жанрът никога не си го е поставял като самоцел".

Албумът "Auto Reconnaissance", или "Самопознаване", е разказ за човешката природа, който цели да намери нови отговори на въпросите кои сме ние, какво бихме искали да постигнем и как и дали успяваме да се свържем с хората около нас. Той ни представя еклектична колекция от песни, обединени от една обща нишка, минаваща през всички тях – мотивът за  вглеждането в самия себе си. Тук откриваме множество различни теми, сред които са безличността на модерните методи за комуникация, любовта, и дори единството на английския народ. Слушателят може да се огледа и да размишлява върху самия себе си и своя собствен живот.

Andy Tillison има репутацията да е сред най-изявените автори на текстове в прогресив рока наред с Roger Waters, Peter Gabriel и Fish, чийто послания са лични, понякога политически ангажирани, но винаги с провокиращи мисли и подправени със самоирония и хумор. Ето какво още споделя той:  

"Този албум беше композиран и до голяма степен аранжиран преди пандемията Covid-19, но е записан по време на някои от най-горчивите неприятности, наблюдавани в историята на Великобритания, включително Брекзит – а също и в други части на света. Заглавието "Auto Reconnaissance" аз разбирам като "самонаблюдение", това е моят превод от френски. И това означава, че е по-интроспективен от предишните албуми. След като попаднах в мрака, открих, че продължаването на писането на протести за влизането в този тунел от неприятности, би било уморително и нямаше да има никаква полза. Така реших да напиша нещо извисяващо в този албум, което може да означава постепенно нарастващо светло петно в края на тунела. Не бих могъл да направя "щастливо сладникава" музика, разбира се, албумът понякога е тъжен, но исках да почувствате, че има надежда за нещо по-добро!", завършва Andy Tillison.

Сергей Шишов ще представи "Самопознаване" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 5 декември, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички