Доли Партън финансирала тестовете на ваксината Moderna


Доли Партън финансирала тестовете на ваксината Moderna

3005

Знаменитата Доли Партън, която през април дари $ 1 долара за изследване на Covid-19, е посочена сред спонсорите, финансирали изследвания за ваксината Moderna, извести CNN.

През април, по-малко от месец, след като вирусът беше официално обявен за пандемия, примата на кънтрито дари $ 1 милион за изследване на коронавируса в университета "Вандербилт". Повече от седем месеца по-късно стана ясно, че сумата на легендарната изпълнителка е помогнала за финансирането на ваксината срещу Covid-19 на Moderna, която стана втората коронавирусна ваксина със зашеметяващо висок процент на успех.

Този жест на Доли Партън бе повод тя да бъде възпята с версия на хита ѝ "Jolene".

Райън Кордел, преподавател по английски език в Североизточния университет, публикува в Туитър свой вариант по знаковата за вокалистката песен под заглавие "Ваксина" и бързо привлече вниманието на десетки хиляди потребители на социалната мрежа. Текстът, в който звучи: "Ваксина, ваксина, ваксина, ваксина/ моля те, влей се в ръката ми/ваксина, ваксина, ваксина, ваксина/ моля, опази ме от Ковид-заплахата" е дело на лингвистката и писателка Гретхен Маккалък, която го публикува онлайн и призова хората да запишат свое изпълнение. "Обичам тази песен. Обичам Доли Партън. И не знам, просто се вдъхнових и грабнах китарата", каза Кордел, цитиран от "Асошиейтед прес".

Името на Партън се появи в предварителния доклад за ваксината сред спонсори като Националния институт по алергия и инфекциозни болести, на който д-р Антъни Фаучи е начело, и университета "Емори". Певицата направила дарение за университетския медицински център "Вандербилт" в чест на своя приятел и професор по хирургия на "Вандербилт" д-р Наджи Абумрад.

Ваксината Moderna е 94,5% ефективна срещу коронавирус, според ранните данни, публикувани от компанията. "Ваксинациите могат да започнат веднага в края на декември - каза Фаучи - въпреки че те ще бъдат предоставени първо на високорискови групи като здравни работници, възрастни хора и хора със съпътстващи медицински състояния".

Откакто Доли направи първото си дарение, коронавирусът настъпи агресивно в САЩ. Тогава имаше малко над 200 000 съобщени случая за Covid-19 в САЩ. После надскочиха 11, 2 милиона, а близо 250 000 американци починаха. Тогава вокалистката призова феновете си да дарят на изследователския фонд Covid-19 на Vanderbilt Health, който е събрал над $ 98 000 от нужните $ 250 000.

"Чувствах, че сега е моментът да отворя сърцето и ръката си и да се опитам да помогна", каза звездата през април.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички