Почина легендарният Трошан Владовски от Сребърните гривни


Почина легендарният Трошан Владовски от Сребърните гривни

5328

"Напусна ни Троши (Трошан Владовски) от Сребърните гривни!!! Добър дългогодишен приятел, който неотдавна загуби дъщеря си при автомобилна злополука, след което загуби желание да се бори с живота", написа в социалните мрежи Александър Петрунов - Сашо Гривната, от едноименната група.

На 72 години е починал братът на Цветан Владовски - Чочо - Трошан, сподели в профила си във Фейсбук и Йордан "Дани" Ганчев от ветераните Тангра. В последните години Троши живееше във Флорида. Вероятно част от праха му ще бъде разпръсната над океана, както е направено с останките на покойната му дъщеря, а другата ще бъде съхранена в урна и транспортирана в България

Сребърните гривни е една от първите рок групи у нас, в която Трошан (вляво на снимката) бе  китарист и вокалист. В нея се изявяваше и брат му Цветан Владовски - Чочо - бивш певец на Тангра и Диана Експрес, който почина на 50 след дългогодишна борба с диабета през 2006 година. Според комшии на покойния музикант той напълно умишлено занемрил лечението на тежкото си заболяване, отказвал да си бие инсулин и злоупотребявал с алкохола, защото бил отчаян от живота. 

Формацията Сребърните гривни е основана в София през 1964 година. В редиците ѝ са Валентин Стефанов (китара, вокал), Александър ПетруновСашо Гривната (бас, вокал), Трошан Владовски (китара, вокал) до 1969 г., Жоржан Банов (ударни) до 1968, заменен от Петър Славов – обозе почившият оригинален дръмър на ФСБ. Съставът съществува от 1962 година, когато Валентин Стефанов организира Огнените момчета - самодейна формация, която свири по училищни забави, в международния лагер в Приморско, съпровожда Мария Мицева и Борис Гуджунов.

Сребърните гривни участват в "Златният Орфей" с песента "Сватба" по музика на Ангел Заберски през 1969 година, осъществяват турне и телевизионен филм в някогашния СССР.  Отново са на същия фестивал, но с парчето "Есенно слънце" по музика на Милчо Левиев през 1970 г., а на следващата - с пиесата "С палатка и китара". Изявяват се и на младежкия фестивал в Москва и на живо по телевизия "Останкино".

Трошан Владовски свири още със Стакато, Сините звезди (1964-1965) и Синьо-белите на Емил Димитров (1975-1978).

Музикантът живя в Канада, после се премести в Сиатъл със съпругата си Сия от Тоника. Именно там намери смъртта си и дъщеря им Лия Лабел  (Leah LaBelle).

Както MySound.bg своевременно огласи, красивата и многообещаваща певица загина трагично в автомобилна катастрофа в Лос Анджелис заедно със своя съпруг - Ресуeл Бътлър (Rasual Butler), баскетболна звезда от НБА между 2002 и 2016 година. Малко преди това двамата се бяха сгодили и планирали пищна сватба, но вместо това ги застигна смъртта. 31-годишната Лия била най-голямата радост и гордост за баща си и след като починала, Трошан изпаднал в депресия и така и не успял да преодолее загубата ѝ.

Тя е от брака му с Анастасия Бинчева, по-известна като Сия от Тоника, която след раздялата им се омъжва за друг, но двамата запазват добри отношения.  

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички