Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Боб Дилън продаде за $ 300 милиона досегашното си творчество


Боб Дилън продаде за $ 300 милиона досегашното си творчество

2945

Звукозаписната компания Universal Music Publishing Group откупи авторските права върху целия каталог с песни на знаменития Боб Дилън (Bob Dylan), като сделката надхвърля $ 300 милиона.

Според световните агенции тя е най-голямата не само за последната година, но е най-значимата в музикалната индустрия за века и една от най-съществените изобщо в историята. Нарастващата популярност на стрийминг услугите, донесли през миналата година на издателите в САЩ приходи от около $ 3,7 милиарда, привличат все повече нови инвеститори, констатира "Ню Йорк Таймс".

"Блестящи и вълнуващи, вдъхновяващи и красиви, мъдри и провокативни, неговите песни са вечни, независимо дали са писани преди половин век, или вчера", каза в изявление на Лусиан Грейндж, главен изпълнителен директор и председател на Universal Music - Не се съмнявам, че след десетилетия, дори и след векове, думите и музиката на Боб Дилън ще продължат да се пеят, да се свирят и да се ценят навсякъде".

Каталогът на барда включва повече от 600 произведения, написани за 60 години. Сред тях са и шедьоврите "Blowin’ In The Wind", "Like A Rolling Stone", "The Times They Are a-Changin’", "Knockin’ On Heaven’s Door" и "Tangled Up In Blue". Част от сделката е "The Weight" - мегахит от 1968 година на Дъ Бенд - формацията, с която Боб работи известно време. Сингълът е дело на Роби Робъртсън, чиито авторски права притежаваше Дилън. Контрактът обаче не включва песните, които той може да композира в бъдеще.

Пиесите на Боб са записвани повече от 6 000 пъти от различни творци в десетки страни и музикални жанрове. В дискографията на 79-годишния певец, композитор, текстописец, мултиинструменталист, аранжор, актьор и художник са близо 40 студийни албума. Последният от тях е концептуалният "Rough And Rowdy Ways", включващ 17-минутната "Murder Most Foul" за убийството на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, която е най-дългата композиция в кариерата на иконичния американец.

Боб Дилън е един от най-известните музиканти, чиято сценична дейност продължава почти 50 години. Според списание "Ролинг стоун" той е вторият по значимост изпълнител след Битълс в историята на музиката. Песните му "Blowin' In The Wind" и "The Times They Are a-Changin" се превърнаха в химни на движението за граждански права и антивоенното движение в САЩ

Певецът бе удостоен с наградата "Пулицър" през 2008 година, а през май 2012 г. му бе връчено най-високото отличие в САЩПрезидентския медал на свободата. Той оглави класацията на "Ролинг стоун" за стоте най-велики автори на песни за всички времена през 2015 година. "Like A Rolling Stone" бе обявена от списанието за най-добрата песен за всички времена. Дилън получи и Нобелова награда за литература през 2016 година "заради това, че създаде нови поетични изрази в рамките на голямата американска песенна традиция".

Според Variety, песните на Боб са звучали над 500 пъти във филми и по телевизията.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички