Боб Дилън продаде за $ 300 милиона досегашното си творчество


Боб Дилън продаде за $ 300 милиона досегашното си творчество

2916

Звукозаписната компания Universal Music Publishing Group откупи авторските права върху целия каталог с песни на знаменития Боб Дилън (Bob Dylan), като сделката надхвърля $ 300 милиона.

Според световните агенции тя е най-голямата не само за последната година, но е най-значимата в музикалната индустрия за века и една от най-съществените изобщо в историята. Нарастващата популярност на стрийминг услугите, донесли през миналата година на издателите в САЩ приходи от около $ 3,7 милиарда, привличат все повече нови инвеститори, констатира "Ню Йорк Таймс".

"Блестящи и вълнуващи, вдъхновяващи и красиви, мъдри и провокативни, неговите песни са вечни, независимо дали са писани преди половин век, или вчера", каза в изявление на Лусиан Грейндж, главен изпълнителен директор и председател на Universal Music - Не се съмнявам, че след десетилетия, дори и след векове, думите и музиката на Боб Дилън ще продължат да се пеят, да се свирят и да се ценят навсякъде".

Каталогът на барда включва повече от 600 произведения, написани за 60 години. Сред тях са и шедьоврите "Blowin’ In The Wind", "Like A Rolling Stone", "The Times They Are a-Changin’", "Knockin’ On Heaven’s Door" и "Tangled Up In Blue". Част от сделката е "The Weight" - мегахит от 1968 година на Дъ Бенд - формацията, с която Боб работи известно време. Сингълът е дело на Роби Робъртсън, чиито авторски права притежаваше Дилън. Контрактът обаче не включва песните, които той може да композира в бъдеще.

Пиесите на Боб са записвани повече от 6 000 пъти от различни творци в десетки страни и музикални жанрове. В дискографията на 79-годишния певец, композитор, текстописец, мултиинструменталист, аранжор, актьор и художник са близо 40 студийни албума. Последният от тях е концептуалният "Rough And Rowdy Ways", включващ 17-минутната "Murder Most Foul" за убийството на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, която е най-дългата композиция в кариерата на иконичния американец.

Боб Дилън е един от най-известните музиканти, чиято сценична дейност продължава почти 50 години. Според списание "Ролинг стоун" той е вторият по значимост изпълнител след Битълс в историята на музиката. Песните му "Blowin' In The Wind" и "The Times They Are a-Changin" се превърнаха в химни на движението за граждански права и антивоенното движение в САЩ

Певецът бе удостоен с наградата "Пулицър" през 2008 година, а през май 2012 г. му бе връчено най-високото отличие в САЩПрезидентския медал на свободата. Той оглави класацията на "Ролинг стоун" за стоте най-велики автори на песни за всички времена през 2015 година. "Like A Rolling Stone" бе обявена от списанието за най-добрата песен за всички времена. Дилън получи и Нобелова награда за литература през 2016 година "заради това, че създаде нови поетични изрази в рамките на голямата американска песенна традиция".

Според Variety, песните на Боб са звучали над 500 пъти във филми и по телевизията.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички