djsupermax (Ники Русиновски) отлетя в диджейския рай


djsupermax (Ники Русиновски) отлетя в диджейския рай

4976

Тежка година!

Не съм писал за MySound.bg от цели 18 месеца по обясними причини.
Налага се да го направя с тъжен повод. За съжаление.
Дължа го на човека, който заедно с Иво Кицов ме вкара в това музикално приключение преди една декада време. Човекът, който цели 38 години беше винаги наоколо в превъплъщенията ми като диджей или музикален журналист.
Ники Русиновски.
(djsupermax)

Отиде си след 11 петилетки на този побъркан свят. Изживя своето време по неговия си крайно различен начин. И ще бъде запомнен от специалните хора, които трудно допускаше до себе си. (Ще бъде запомнен и като железен професионалист, обигран редактор и колоритен автор на текстове, който наля основите на MySound.bg още през 2006 година - б.,р.)

Не ми се иска този текст да наподобява надгробно слово. Ники би ме обезкостил, ако го направя. Той цял живот криеше дори рождения си ден.

Ще го запомня като човек с блестяща писмена култура, обожаващ да спори и винаги да взима страната на потисканите и унижените. Маниакален инат, никога не правещ компромиси с предварително начертан план. Личност, раждаща толкова тонове идеи, че някои се явяваха чак пророчески. Ще цитирам откъс от първата ми книга към поредицата "Аз бях DJ", в която Ники съвсем логично е един от основните герои:

*** В тези седмици и месеци, на 500 километра, забравен от всички, Ники Русиновски се е гърчил в родната казарма. В поделението, в което Ники служи, е и Жоро Благоев, една от бъдещите мегазвезди на България в дискотечния бранш. Запознават се и обменят информация. Ники започна да праща десетки писма до "Диско Експрес" с хиляди молби за всякаква възможна информация. Залисани в постоянните ангажименти, почти не му отговаряхме, което определено е било ужасно мъчително. Когато по-късно се озовах в подобно на неговото място, разбрах в каква болезнена ситуация е бил. Много години след това, когато прибрах останалата от Краси кореспонденция на "Диско Експрес" и препрочетох тъжните писма на Ники, разбрах какви гениални неща са му хрумнали в безкрайните военни нощи, как ги е споделял с Батко Краси, а той не ги е отразявал. И как след 10-20 години, тези неща са били реализирани в сферата на шоубизнеса по целия свят и у нас. Изобщо не преувеличавам. Ето част от едно 10-листово писмо до Краси от Ники:

"Почти съм сигурен, че на "Каваците" си ползвал интервю, но не е ли време да измислиш нещо ново? Аз лично съм се пристрастил към идеята за собствени песни с хумористичен текст върху някой плейбек, както е "Диско-кашлицата" на Спешен случай. Не е ново, но може да се ползва в дискотеката. Дори може да се прави по начина, по който правехме "Кой какво може". А ако сметнеш нещо от тези песни за добро, можеш не само да го въртиш в дискотеката, а и да го пратиш на Томата (Спространов - б,р.) и т.н.. Стимулът е много голям и ще повлечеш някой и друг начинаещ поет и певец – всеки от публиката би си опитал силите и би се радвал да пускаш песен в негово изпълнение. Така може да си намериш някой и друг талант за дискотеката. Много съм мислил по твоята идея да събереш естрадни и народни изпълнители в едно интервю, но не я виждам за много добра. Решил съм за следващия си рожден ден да "поканя" десетина групи и певци (може и 2-3 чужди) и да направя "репортаж" от разговорите по време на празненството, съпроводен от техни изпълнения. Идеята е чудесна, може да се разработи като във варианти за фестивал и за цяла шоу програма с продължителност 30-40 минути, а ако си осигури човек подкрепата на театъра, може да стане даже и на буфо с "реално" участие на поканените.

Нали помниш в Толбухин как Киро игра Румен Бояджиев? И тази идея не е лоша, но засега си запазвам монопол върху нея....

Вря и кипя от идеи, но нямам дори и техническа възможност да ги осъществя. Ето, че ми хрумна още една: да направиш монтаж от ефекти и шумове по някакъв сценарий - например убийство, преследване с коли върху основата на мелодията "О.К. Чикаго". Винаги съм мислил и по въпроса как по-удачно да използваме видеото в програмите на дискотеката, но почти всички изискват техника, с която не разполагаме или цели екипи от сътрудници....... Ето ти една, която няма да е по силите ни, може би и след 10 години: Да се явиш на сцената в дует с ...някое рисувано човече, което ще обявява и говори заедно с теб от монитора. За да се осъществи е нужно месеци преди това да си знаеш програмата сценария наизуст, за да могат аниматорите по тях да направят 15-20 минутно филмче. Останалото е въпрос на синхрон и артистичност. Много трудно и много скъпо нали? Това би могло да си го позволи "Клуб 54", но не и ние. Има ли вече компютри в ОМД?.....Може би е по-перспективно да се насочиш към компютрите. Представяш ли си каква страхотна работа би ни вършил един компютър в дискотеката? И тук имам 2-3 идеи, но за огромно съжаление нямам достатъчно познания .... Бъдещето на дискотеката е само в пълен синтез на много изкуства и използване възможностите на съвременната техника. Дойчин Коняров в Ямбол показа някакъв зачатък на такава диско програма, но тя бе подчинена на идеята: "Вижте ме кой съм аз и какво мога!" Ти можеш да го направиш по-добре. И най-важното е, че още никой не се е сетил да използва компютър в дискотека или най-много го използват като хранилище за информация.

Честно казано на мен ми стана малко криво, когато в Ямбол Тодор Личев изпя "Короната" на Гери Бърд със собствен текст за дисководещите. Нали аз дойдох при теб с една "Изповед на дисководещия" от 10-12 куплета. Да бяхме се сетили, щяхме да я осъвременим и можеше да я изпееш върху подходящ инструментал..... Виждаш ли колко щури идеи могат да ми дойдат за по-малко от час? Няма начин поне някоя да не е достатъчно добра и достойна за възможностите ми. Но при всички положения имаме нужда от нещо ново...
Поздрави на всички 27.05.1985 г."

Та, значи! Годината е 1985-та, а Ники в тези няколко реда открива на практика "караокето", симбиозата между жив и анимационен водещ (предаването "На Инат" с магарето Марк О’Селски от 2010 година) и най-важното, предвижда, че компютрите ще завладеят дискотеките! Тотален гений! ***

През 90-те години на ХХ век, освен като музикален журналист и диджей, Ники се пробва и в новата мания – частните радиостанции. Ето как съм описал спомените му във втората част на "Аз бях DJ":

*** Самият Ники Русиновски по това време е в радио "Експрес" – едно от първите частни радиа в България. Той е поканен в екипа от Ана-Мария Тонкова още при старта на медията на 01.11.1992 година. Това са времената когато солидна група български диджеи се влива в никнещите частни радиостанции. Първият диджей, превърнал се във водещ по частно радио (FM+), най-вероятно е кюстендилецът Олег (Пери), който загина при автомобилна катастрофа малко по-късно. В ролята си на музикален редактор, Ники в радио "Експрес" е заедно с емблематични имена като Ясен Петров и Атанас Караиванов. В този период той вече е един от най-оборотните диджеи на "Рива Саунд". Може да се каже, че окончателно е успял да пробие в столицата.

Малко случайно, заради една екстремна ситуация Ники става водещ в тандем с Атанас Караиванов на знаковото радио-риалити "Търсете Сънчо". Именно това предаване в края на 1993-та ще стане причина договорът му да не бъде подновен. В битката за надмощие дискотеките в София започват да изпитват нужда от все по-силна реклама. Такава им поднася на тепсия новата вълна от радиостанции. Какво точно се случва? Дискотека "Ялта" се опитва да държи линията на № 1 в столицата, притискана от конкуренцията на "Юлита" (за кратко), мутренско ориентираната "Енигма", все още престижната "Орбилукс" и още дузина други. В "Ялта" постепенно DJ Ради измества ветерана Жоро Благоев и точно той (Ради) се появява в радио "Експрес" с рекламна цел. Вкаран е незабавно в екипа на "Търсете Сънчо", а после и за водещ на предаването. Ники Русиновски, както винаги започва да търси правдата, и това му коства работата. В цялата бъркотия към екипа е включен и Фънки (за водещ) и моят идол от "Каваците" Васко Новаков. Струпването на толкова ярки индивидуалисти преобръща нещата и на практика Ана-Мария Тонкова елиминира Ники. ***

Спирам до тук! Такъв беше Ники. През есента на 2021 година той щеше да отбележи внушителните 40 години на българската диджейска сцена. Не дочака тази респектираща годишнина. Със сигурност ще я отбележим в негова памет под някаква форма.

Светъл път, djsupermax! Благодарим ти за музиката и приятелството!

Yo, friend, check it out! И красиви сънища. С благодарност и топлина за споделените мигове,

Екипът на MySound.bg 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички