Пресечна точка от Спектрум


Пресечна точка от Спектрум

3232

Вокалната акапелна формация Спектрум съвместява поп и джаз в многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени изцяло без инструментален акомпанимент.

От създаването си през пролетта на 2012 досега групата развива своята артистична и концертна дейност, като засвидетелства своето място на професионалната музикална сцена у нас. Ето как Весела Морова от Спектрум въвежда в техния дебютен албум "Пресечна точка":

"За да съществува пълнокръвно една акапелна група от типа на Спектрум, трябва стабилна концепция. Ако октетът, създаден през 2012 г., беше по-скоро математически сбор от певци, които искат да прекарват свободното си време по един стойностен начин и да се обогатяват взаимно и чрез музиката, то квинтетът беше време да прераснем в едно химично уравнение-реакция, в което видимо различни елементи си взаимодействат по такъв начин, че да се получи синтез на ново вещество. Това вещество започва свой нов живот и вече се възприема в неговата цялост, а не просто като сбор от отделни елементи. Химичната реакция в Спектрум беше най-силна и съзидателна в процеса на записване и издаване на дебютния албум – "Пресечна точка". Процесът, а не толкова продуктът, е същественото в случая. Всяка песен е една микровселена от синтези – започва от вдъхновението за музиката и текста, продължава с написването и аранжирането, после – репетиране, изпълнения на живо, минаване теста на времето, претърпяване на модификации и най-накрая – запис.

Неизменно първоначалното тесто променя формата си няколко пъти след замесването му, а най-интересното е, че никой не знае точно какъв хляб ще излезе от фурната накрая. Уж за всички са ясни отделните акапелни елементи – те си "взаимодействат" по определени правила – сопран, алт, тенор, баритон, бас, солисти изпълняват своите функции в хармонията. Мелодия, текст – всичко е по правилата. Но необяснимото, което се случва по време на звукозаписния процес, е именно магията в музиката – в акапелната "епруветка" се синтезира нещо ново, в което има цялост, единство и разпознаваемост. Индивидуалностите, тембрите, емоциите, светоусещанията не само са се пресекли в една точка – те са отдали необходимото, за да може да се получи новото химично съединение и то да има свой облик и устойчивост. Предизвикателството в тази концепция е голямо, защото изисква от всеки от нас петимата да превключва на два режима – режим солист и режим група, – които изискват коренно различни умения, опит и нагласа. Не е голяма трудността за един солист да се изяви и дори да влезе в различни превъплъщения, но петима солисти да зазвучат като един – това изисква най-малкото напасване, усещане и едни големи, всечуващи уши. В тази, с години търсена, пресечна точка дори и дъховете са в синхрон, а всеки глас придобива нещо от останалите четири в процеса. Пеенето заедно ни учи да сме в непрестанен режим на отдаване и приемане, а осъзнатостта за тези взаимодействия ни дава усещането, че Спектрум е едно специално място – във физически, емоционален и духовен аспект. Химичните процеси продължават и до днес, следва нова пресечна точка, нов синтез и ново стъпало от спектрумската сълба, което очаква да бъде изкачено", завършва Весела Морова.

И още нещо ни разказват певците от Спектрум:
 
"Идеята за студиен албум на Спектрум се появява през пролетта на 2017 година. След различни временни промени в състава, през месец април всички певци в квинтета се оказват титуляри, участвали в създаването на групата още през 2012 година. Това съвпада с възможността да бъде изчистено, ремонтирано и оборудвано наново старото студио на певеца Георги Бейков, което се превръща в репетиционна зала и седалище на групата. Моментът е подходящ за издаване на албум, включващ най-емблематичните дотогава аранжименти на Спектрум – обработен фолклор и поп музика. Започва поетапно записване на няколко песни. Процесът е бавен и отнема около година. Това се дължи на ограничения технически ресурс – само един качествен кондензаторен микрофон и звукова карта, което налага всеки певец да записва партията си отделно, а напасването и усещането за ансамбъл да се постигне впоследствие при постпродукцията. Резултатът е незадоволителен. Нуждата от по-бърз и ефективен метод на запис, неизяснената жанрова посока на албума, както и натрупалите се нови идеи и музикален материал през изминалия творчески сезон (2017-2018) довеждат до коренна промяна в концепцията. През есента на 2018 година звукозаписният процес започва наново – налице са няколко авторски песни, създадени и аранжирани от членовете на Спектрум, и още няколко, върху които се работи в движение. За студиото е закупено ново и по-съвършено оборудване, което позволява на певците в групата да записват едновременно – най-често в комбинации по трима или четирима за ансамбловите моменти, и отделно за соловите линии, импровизациите, и вокалните ефекти и бийтбокс. По този начин, година по-късно – през октомври 2019, е завършен първият авторски албум на Спектрум "Пресечна точка".

Съставът на Спектрум включва: Боряна Йорданова – сопран, Весела Морова – алт, Атанас Кулински – тенор, Янко Янков – баритон и Константин Бейков – бас, вокални перкусии.

Сергай Шишов ще представи "Пресечна точка" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР по време на Рождественските празници, в събота, 26 декември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички