Езда с блус кралете B.B. King и Eric Clapton


Езда с блус кралете B.B. King и Eric Clapton

3450

Преди години продуцентът Scott Mathews споделя с музиканта John Hiatt странния си и доста абстрактен сън как лети в самолет с краля на рок-ен-рола Elvis Presley.

Това става повод Hiatt да композира песента "Riding With The King" ("Езда с краля"), чието заглавие се харесва на Eric Clapton и B.B. King, защото съдържа закачка с фамилията на знаменития блус певец и китарист, и през 1999 година решават да го използват за своя съвместен проект.

Всъщност първата им среща е през 1967 г., когато в нощния клуб Cafe Au Go Go в нюйоркския квартал Greenwich Village свирят за първи път. Eric тогава е на 22 години и е на върха на славата си с рок групата Cream. Макар през 1997 г. те все пак да записват песента "Rock Me Baby" за албума "Deuces Wild" на B.B. King, Clapton не изоставя идеята си да направят съвместен албум. "Това е нещо, за което мечтаех през целия си живот – твърди CлоухендB.B. е моят герой, винаги е бил, откакто чух през 1965 година албума "B.B. King Live At The Regal", от него започна всичко за мен".

B.B. King от своя страна признава, че често са обсъждали тази възможност по време на съвместните им концертни изяви и заявява: "Възхищавам му се на Eric, за мен той е № 1 като китарист в рок-ен-рола и №1 като човек, а също така свири блус по-добре от мнозина от нас".
 
Инициативата за продуцирането на албума "Riding With The King" е на Eric Clapton, който кани голяма част от обичайните за него студийни музиканти, към които включва свои приятели, за да се получи звезден състав, сред който блестят Jimmie Vaughan, Andy Fairweather Low, Steve Gadd, Nathan East, Joe Sample, Doyle Bramhall II, Susannah и Wendy Melvoin.
 
Що се отнася до съдържателната страна, Clapton избира стари песни на B.B. King, които да осъвременят с нова стилистика, да им придадат нов дух, като отстъпва главната роля на B.B. King, както във вокалните, така и в китарните партии. B.B. King пояснява: "Eric Clapton е страхотен човек. Всъщност той избра всички мелодии. Казах му, когато се събрахме – ти избираш песните и ако излезеш с такава, която не ми харесва, или мисля, че не мога да я направя, тогава ще говорим за това. Той предложи мои изпълнения толкова стари, че ги бях забравил, включително такива, които сам бях съчинил много отдавна, даже не помня кога точно. Когато влязохме в студиото, той ме пита "B.B., помниш ли това?" – А аз му отговарям: "Не! Пусни да го чуя". Понякога трябваше да се прибера вкъщи и да взема някои от старите плочи, за да можем и двамата да се подготвим. И това работеше, защото Eric имаше толкова добри идеи как да ги направим да звучат поновому. Така седнахме и започнахме да работим върху идеите, които той имаше, а след като ги чух, си помислих "никак не е лошо – нека да го направим", а освен това всичко беше съвсем на място".

Албумът "Езда с краля" съдържа пет заглавия на покойния вече B.B. King от 50-те и 60-те години на миналия век, както и стандарти от Big Bill Broonzy, Maceo Merriweather, Johnny Mercer, Isaac Hayes, Sam & Dave и т.н.

Така се получава впечатляващ музикален продукт, приет с адмирации от слушателите и специализираните музикални издания – заема първото място в Billboard Top Blues Albums, получава сертификати за двойноплатинен по брой продажби в САЩ и в Европа, и е отличен с наградата "Грами" за най-добър традиционен блус албум. 20 години след този колосален успех Eric Clapton решава да издаде преработена 20 години след този колосален успех Eric Clapton решава да издаде преработена версия на "Езда с краля" (обложката на снимката), пусната в продажби на 26 юни 2020 г.

Именно тя ще бъде представена от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 9 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички