Quintet Colors за чиста радост. Супергрупата излиза на сцената в Sofia Live Club този четвъртък
Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София
40 години от издаването на "Powerslave"! Ще го отпразнуваме с Raising Hell в столичния клуб Live & Loud
Нова генерация с бутиков концерт. Само 300 души ще могат да гледат бандата в столичния клуб "Строежа" на 20 март
Tailgunner преди U.D.O. в София
Даниел Верстапен с два концерта у нас. Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов и Магическите гласове на България ще са специални гости на белгийския пианист
Judas Priest отново в България на 19 юли
Гръцките дет/трашъри Rapture с концерт в София, младите лъвчета Certain Demise и Unbaptised ще открият за гостите на 22 март
Съвместен концерт на Ancient и Serpentine Creation, Historian и Ambroz ще ударят преди хедлайнърите в столичния клуб "При Черепите" на 16 март
Sevi в афиша на шотландския Winter Storm Festival
Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България
Метъл машините Decapitated, Incantation и Nervosa ще мелят в столичния клуб Mixtape 5

Дани Бойл ще режисира сериал за легендарните пънкари Sex Pistols


Дани Бойл ще режисира сериал за легендарните пънкари Sex Pistols

2797

Дани Бойл ще започне снимки за шестсериен телевизионен сериал, разказващ  за пънк иконите от 70-те Sex Pistols през март, съобщи Би Би Си.

Британският режисьор, продуцент и сценарист ("Трейнспотинг", "Беднякът милионер", "Плитък гроб", "Плажът") ще бъде и изпълнителен продуцент на сериала, чието заглавие е "Pistol". Той е базиран на мемоарите на китариста Стив Джоунс "Lonely Boy: Tales From A Sex Pistol", в него ще участва Ансън Буун като вокалиста Джон Лайдън, aka Джони Ротън, и Луис Партридж (Енола Холмс) в образа на басиста Сид Вишъс. За звездата от "Игра на тронове" Мейзи Уилямс също е предвидена роля - екранната Аря Старк ще се превъплъти в енигматичната манекенка Памела Рук, известна още като Джордан, която се превърна в Лицето на пънка. Стив Джоунс ще бъде изигран от Тоби Уолъс, познат от "The Society" на Netflix и филма "Млечни зъби". Някои от другите лица в продукцията са Ема Епълтън като Нанси Спънджън и Синди Чандлър като харизматичната Криси Хайнд, фрондамата на Притендърс.

Sex Pistols наелектризираха британската музика и в зависимост от това на кого вярвате, застрашиха самата тъкан на обществото в края на 70-те години. Може да  оцеляха само две години, но гневните, нихилистични резачки и изпълнения с насилие промениха представата за това какво може да бъде рок-ен-ролът."Това е точката на детониране на английската култура, когато обикновените млади хора излязоха на сцената и показаха гнева си, а всички останали трябваше да ги видят и чуят", коментира Дани Бойл, цитиран от IndieWire.

Първоначално създадени през 1972 г. от Джоунс и барабаниста Пол Кук, те стават това, което са, с приобщаването на Джон Лайдън, чиито абразивни вокали и антиелитарни текстове определят бандата и до голяма степен британското пънк движение. Казано с думи прости, Лайдън е една от десетте най-важни личности в историята на музиката. Когато Sex Pistols започват похода си срещу обществените норми, никой от тях освен него няма ясна идея как точно да предизвика отрицателната реакция, която целят. Това, което бръква в гърлото на блюстителите на морала, са текстовете на Ротън, подиграл се освен всичко останало и със самата кралица на собствения ѝ юбилей. След краткия, но продуктивен период на съществуване на Pistols, Ротън зарязва името си и групата и създава Пъблик Имидж Лимитед, пост-пънк пародия на целия естаблишмънт, която с времето мутира постепенно заедно с него във все по-експериментална и денс-електронно ориентирана посока. Пътят на Лайдън е емблематичен за цялата пост-пънк сцена, която неусетно, но закономерно, също се запъти  към дигиталните полета на 90-те.

Sex Pistols издаде само един албум, но чистата звукова сила на песни като "Anarchy In The UK", "God Save The Queen" и "Pretty Vacant" се превърнаха в символи на британските социални и политически сътресения, когато младежката безработица скочи и младите хора бяха особено засегнати.

Синглите на пънкарите бяха поставени в черен списък от класациите на Острова, а управител на музикален магазин беше арестуван и обвинен за неблагоприличие, защето изложи на показ обложката на тавата им. Заради забрани, групата предприе национално турне под друго име. Разтури се по време на концертна обиколка в САЩ през 1978 година.

Eпизодите на "Pistol" са за американската телевизионна мрежа FX, която е в партньорско споразумение с BBC.

Снимка: MPR News

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички