Теодосий Спасов ще получи Наградата на София


Теодосий Спасов ще получи Наградата на София

2623

В годината на юбилейния 25-ти "София Филм Фест" (11-31 март) Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на изключителния музикант, композитор и удивителен импровизатор Теодосий Спасов - това ще се случи в деня на откриването на форума в зала 1 на НДК, седмица след 60-годишния юбилей на големия артист на България и света.

Фестът, който по традиция обещава извънредно богата програма и изключителни участници, ще протече в две части: същинска и специална. Първата е между 11 и 31 март с хибридно издание. Другата е предвидена за средата на септември.

... Светът на изкуството е безкраен. И както в киното съществуват всякакви жанрове, теми и сюжети, така и безбрежните простори на музиката обитават изключителни таланти. Един от тях е Tеодосий Спасов – творец с безброй почитатели в цял свят. Често го наричат "кавалджията на света". Неговите изпълнения са уникален синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Той композира филмова и театрална музика, творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Tеодосий Спасов е роден в Исперих на 4 март 1961 година. Завършва Средно музикално училище "Филип Кутев" в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Познат е на всички като виртуозен изпълнител, композитор с изключително оригинални идеи, за осъществяването на които работи заедно с музиканти от различни жанрове. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон. През 1995 списание "Нюзуик" го определя като един от най-талантливите музиканти в Източна Европа и пишат за него: "Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр".

От 1986 година, когато издава първия си соло албум, до ден-днешен Теодосий Спасов е работил с музиканти от световна класа - Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Стоян Янкулов-Стунджи, Петър Петров, Христо Йоцов, Анатоли Вапиров, Акустична версия, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе, свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави - музикалните състави на Българското национално радио, Мистерията на българските гласове, ансамбъл Филип Кутев, музикалното танцово шоу Riverdance (Ирландия), формацията Балкански коне, заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич, участва в проекта Балканска треска, представен съвместно с Лондонския симфоничен оркестър, филхармоничен оркестър Монако, симфоничен оркестър Лайпциг, симфоничен оркестър на БНР и Македонската филхармония.

Теодосий Спасов участва в записи за филми и театрални спектакли, работи с Енио Мориконе, Карло Селиото. Негова е музиката към култови и по-нови български филми – "Граница" (1994) на Христиан Ночев и Илиян Симеонов, "Гори, гори, огънче" (1994) на Румяна Петкова, "Следвай ме" (2003) на Дочо Боджаков, "Приятелите ме наричат Чичо" (2006) на Ивайло Христов, "Пазачът на мъртвите" (2006) на Илиян Симеонов, "Бартер" (2016) на Атанас Киряков, "Докато Ая спеше" (2016) на Цветодар Марков. Както MySound.bg свовременно огласи, в края на 2020 година се появи и "Танцът на пингвините" - филм на Теодосий Спасов за пътешествието до Антарктида, режисьор е Ема Константинова, а професор Христо Пимпирев е главен продуцент и автор на идеята за тази продукия: "Има десетки филми за нашите експедиции, но никога не са правени през погледа на един творец, през погледна на световноизвестен музикант".

Теодосий Спасов е носител на много отличия и награди, между които на Международната академия за изкуства в Париж (1996), както и "Златен век" - приз на Министерството на културата, връчен му по повод неговия 50-годишен юбилей през 2011 г. за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор, и през 2013 г. орден "Кирил и Методий – първа степен с огърлие" за изключителен принос към българската култура.

За 19-та поредна година "София Филм Фест" организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски "Джеймисън", което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. За втора поредна година наградата ще се връчи от "Доли медия" студио. В конкурса са участвали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Борис Десподов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов и Павел Веснаков. Селекционната комисия – режисьорът Борис Десподов, сценаристът и продуцент Ваня Райнова и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Христо Симеонов, са избрали 12 заглавия. Те ще се боят за наградата на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от "Доли медия", които се получават от режисьора на филма-победител.

Фестивалът ще представи по традиция и премиерни български документални филми. Сред тях са носителят на наградата "Златен ритон" – "Преди края" на Елдора Трайкова, "Тихо наследство" на Петя Накова и "Парцалев" на Валя Коларова.

Четвърт век след началото, поставено от "Мюзик Филм Фест" през 1997 година, международният филмов "София Филм Фест" ще отбележи своя 25-ти юбилей. Започнал като тематичен фестивал на кино и музика, претърпял възходящо развитие през годините, "София Филм Фест" се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа. Той е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в каледара на ФИПРЕССИ. На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Павел Павликовски, Тони Палмър, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община.

Фестивалът се организира от "Арт Фест" под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА "Национален филмов център" и програма "Творческа Европа" МEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Следете подробностите за акценти на сайта www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

Креативният и комуникационен партньор на "София Филм Фест" е DDB.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички