Бионсе постави нов рекорд по получени награди Грами


Бионсе постави нов рекорд по получени награди Грами

3010

63-тата церемония по връчването на наградитe "Грами" приключи преди броени часове, предадоха световните агенции, коментирайки, че расизмът се оказа решаващ фактор при  удостояване на отличниците.

Грамофончетата на Академията за звукозапис бяха раздадени на виртуална церемония, излъчвана пряко по телевизия Си Би Ес, от различни открити и закрити локации в Лос Анджелис, Нешвил и Ню Йорк.

Както MySound.bg своевременно огласи, за пренасрочената гала Бионсе имаше девет номинации, включително във водещите категории албум на годината и песен на годината. Американската ар-ен-би дива и влиятелна бизнес персона постави нов рекорд с 28-ата си победа и стана изпълнителката с най-много "Грами" в историята. Тя отвоюва призове в категориите за най-добро ар-ен-би изпълнение ("Black Parade"), за най-добро музикално видео ("Brown Skin Girl"), в което участват и 9-годишната ѝ дъщеря Блу Айви и нигерийската певица WizKid, и за най-добра рап песен  ("Savage") заедно с Меган Тий Стелиън. На церемонията Бионсе заяви: "Като творец смятам, че моята работа е да отразявам времето, а моментът наистина е много труден. Така че исках да ободря, да насърча и да отпразнувам всички красиви черни кралици и крале, които продължават да вдъхновяват мен и целия свят". Съпругата на мастития Джей-Зи се изравни с броя на наградите на Стиви Уондър и Франк Синатра, но подобри рекорда на кънтри вокалистката Алисън Краус, която има 27 статуетки в кариерата си. До пълния триумф на Бионсе, която не спира да възпява културата на афро-американците, остават само още четири победи, с които тя би могла да задмине абсолютния рекордьор Джордж Шолти. Знаменитият диригент има 31 отличия в колекцията си. Куин Би дели второто място за най-награждаван артист в историята с продуцента и мултиинструменталист Куисни Джоунс. Първите три грамофончета в кариерата си вокалистката получава като част от триото ДестиниЧайлд. Заедно с Джей-Зи и Блу Айви имат общо 52 награди "Грами" (и 1,5 млд. долара) 

Големият губещ тази година се оказа рапърът Роди Рич, който получи шест номинации, но остана с празни ръце. 

23-годишната афро-американка H.E.R (псевдоним на Габриела Уилсън) спечели "Грами" за песен на годината с хита "I Can't Breathe" ("Не мога да дишам"), вдъхновил масовите протести на активисти от движението Black Lives Matters срещу расизма. Те бяха провокирани от смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд, убит при демонстрация през лятото. В тази категория, за разлика от графата за най-добър запис, се акцентира върху текста. Заглавието на композицията са последните думи на покойния. Клипът към песента помля на MTV EMAs 2020.

31-годишната Тейлър Суифт завоюва поредния си трофей. Поп звездата се превърна в първата изпълнителка, взела наградата за албум на годината за трети път - сега заради "внезапния" си албум "Folklore". "Future Nostalgia" на Дуа Липа се пребори за поп албум на годината. "Нещо, което осъзнах наскоро, е колко е важно щастието. То е нещо, което всеки заслужава", сподели вокалистката в своето благодарствено обръщение.

Миналогодишната пробивна дебютантка Били Айлиш затвърди своя успех. 19-годишната американка отвя конкуренцията в категорията за най-добър запис на годината. "Everything I Wanted" е съвместно дело с Финиъс О'Конъл, брат на изпълнителката. Тя отнесе и грамофонче за най-добра филмова композиция, написана за визуални медии. То ѝ бе присъдено за едноименната мелодия към новия филм за легендарния британски разузнавач Джеймс Бонд "No Time To Die", който се очаква на голям екран през октомври 2021 година, след многобройни забавяния поради пандемията от новия коронавирус. Нахаканата тийнейджърка обра овации и със своя имидж: дълъгият ѝ маникюр в розово и черно кореспондираше с цветовете на нейния костюм с панталон на "Гучи", шапката и защитната ѝ маска.

Музиката към блокбъстъра "Жокера" бе отличена като най-добър саудтрак.

Британският артист Хари Стайлс, който изпя "Watermelon Sugar", доминира в категорията за най-добро поп изпълнение. Лейди Гага, Ариана Гранде и Бионсе също спечелиха "Грами" - за най-добро поп дуо или групово изпълнение и най-добро музикално видео, както и за съвместното си парче "Rain On Me". Едни от претендентите в надпреварата за нея беше корейската формация Би Ти Ес (BTS), като очакванията бяха за пробив на азиатската поп музика въобще. Разочаровани обаче останаха многобройните почитатели на кей-поп групата, които стискаха палци за сингъла "Dynamite". BTS е акроним на Bangtan Sonyeondan, или Beyond Тhe Scene. Младежите, които бяха определени от сп. "Тайм" за най-влиятелните хора за 2019 година, са носители на множество престижни награди от "Билборд", "Американските музикални награди", MTV и други.

Кралицата на "горещото момичешко лято" Мегън Тий Стелиън спечели "Грами" за най-добър нов изпълнител, увенчавайки успешната си година, която включваше сътрудничество със суперзвездите Бионсе и Карди Би. "Всеки артист, номиниран за тази награда, се чувства толкова невероятно. Беше адска година, но успяхме", каза 26-годишната певица. Младата звезда стана особено известна с ремикса на нейния хит "Savage", изпълнен с Бионсе, и така хитовото ѝ сътрудничество с устатат Карди Би "WAP". И двата сингъла достигнаха № 1 в класацията Hot 100 на Billboard.

В категорията за най-добър нов изпълнител артист присъстваха почти изцяло жени, след години на критики, че журито отдава предпочитание на бледолики мъже в тази категория.

Като най-добър албум алтернативен албум беше отличен "Fetch Тhe Bolt Cutters" на Фиона Епъл, а сингълът ѝ "Shameika" бе избран за най-добро рок изпълнение на годината. За най-добър хип-хоп албум на 2020 г. беше обявен "King’s Disease" на Нас.

Доли Партън спечели "Грами" за най-добра съвременна християнска музика, а несполучилият президент, рапърът Кание Уест, който и преди това е засягал сериозно религиозната тема в своите текстове и интервюта, бе отличен със статуетка за най-добър християнски албум ("Jesus Is King"). Кънтри дивата спечели особена популярност през миналата година заради своята активност, свързана с борбата с коронавируса - тя активно популяризира ваксинацията и дори участва в разработването на ваксина, дарявайки милион долара на компанията Moderna за нейното разработване.

Наградите бяха връчени за проекти, реализирани между 1 септември 2019 г. и 31 август 2020 г.

Recording Academy представя гласовете на изпълнителите, авторите на песни, продуцентите, звуковите инженери и всички професионалисти в музиката. Отдадени към осигуряване, че звукозаписните артисти остават процъфтяваща част от споделено културно наследство, Академията почита музикалната история, докато в същото време инвестира в бъдещето ѝ чрез Grammy Museum, говорител е на създателите на музика, подкрепя хората в музиката в моменти на необходимост чрез MusiCares и отдава значимото на постиженията на артистите чрез наградите "Грами" – единственият начин за признание за най-високи постижения в музикалната индустрия. "Като водещо общество на музикални професионалисти в света, ние работим целогодишно за насърчаването на един по-вдъхновяващ свят за творците", казват от ръководството на Академията за изкуство и звукозапис на САЩ.

Отличниците:

Албум на годината: Тейлър Суифт ("Folklore")

Запис на годината: Били Айлиш ("Everything I Wanted")

Песен на годината за (авторство): H.E.R., Dernst Emile II и Tiara Thomas ("I Can't Breathe")

Най-добър нов изпълнител: Меган Тий Стелиън

Най-добър музикален видеоклип: Бионсе ("Brown Skin Girl")

Най-добър рап албум: Нас ("King's Disease")
 
Най-добра рап песен: Меган Тий Стелиън с участието на Бионсе ("Savage")

Най-добър рок албум: The Strokes ("The New Abnormal")

Най-добра рок песен: Бритъни Хауърд ("Stay High")

Най-добро рок изпълнение: Фиона Епъл ("Shameika")

Най-добър поп вокален албум: Дуа Липа ("Future Nostalgia")

Най-добро поп соло изпълнение: Хари Стайлс ("Watermelon Sugar")

Най-добро поп дуетно /групово изпълнение: Лейди Гага с Ариана Гранде ("Rain On Me")

Най-добър ар-ен-би албум: Джон Леджънд ("Bigger Love")

Най-добро ар-ен-би изпълнение: Бионсе ("Black Parade")

Най-добър алтернативен албум: Фиона Епъл ("Fetch The Bolt Cutters")

Най-добър глобален албум: Бърна Бой ("Twice As Tall")

Най-добър кънтри албум: Миранда Ламбърт ("Wildcard")

Най-добър съвременен блус албум: Фантастик Негрито ("Have You Lost You Mind Yet?").

Най-добър албум за съвременна християнска музика: Кание Уест ("Jesus Is King")

Най-добър комедиен албум: Тифани Хадиш ("Black Mitzvah")

Най-добра песен за визуални медии: Били Айлиш ("No Time To Die") (за филма "No Time Тo Die")

Най-добър аранжимент: инструментал и вокали - Джейкъб Колиър ("He Won’t Hold You") (Jacob Collier featuring Rapsody)

Снимка: Sony Music/ "Вирджиния Рекърдс"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички