Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Последно сбогом с Косьо Марков


Последно сбогом с Косьо Марков

3271

Константин (Косьо) Марков, главният идеен двигател на легендарната рок група Тангра, който почина в понеделник, ще бъде изпратен в последния му път на 17 март, петък.

Траурната церемония предстои в ритуалната зала на православния гробищен парк "Свети Архангел Михаил" в столичния квартал "Бояна" (улица "Бояна парк" № 4) от 14.00 ч.

"Забежително талантлив музикант и морално чист човек - каза за MySound.bg последният певец на Тангра - Борислав Мудолов, по-известен само като Боби Косатката, който почти до последно беше в студиото с Косьо Марков.

"Записахме още едно ново парче, което дори е без работно заглавие, остана той (Косьо) да довърши текста", поясни вокалистът, който е на фронта и на Дер Хундс. По думите му за  следващия албум на Тангра има 6-7 нефинализирани изпълнения. Желанието на Лора, съпругата на Марков, е останалите от бандата да завършат новия материал и евентуално той да бъде издаден. "На този етап за бъдещето на групата не мога да кажа нищо конкретно - мъката е огромна, а шокът - непреодолим - довери Боби снощи, веднага след срещата си с останалите от Тангра - не бяхме се виждали всички заедно от месеци".

В компютъра на Косьо са десетина песни и още толкова сурови идеи, сред които и няколко отпреди 7-8 години, обединени в работното заглавие "По пътя". "Късата клечка" се нарича композицията, която звучи във филма на Димитър Петков със същото име.

Прожекцията, отложена заради пандемията, е обявена в афиша на "Киномания" като част от програмата "Ново българско кино" в "Люмиер" от 19.00 на 16 април. "Както клетката съдържа модела на цялото тяло, така и "Късата клечка" съдържа ДНК-то на нашето социалистическо минало и спорно настояще. На всеки режим, който не може да просъществува без насилие и терор. Навсякъде, където Страхът побеждава Разума и достойнството", казва Димитър Петков. Филмът е продукция на АРС ООД, с участието на Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов, Тино, Елизабет Марангозова, Боряна Манойлова, Захари Танев и Вяра Коларова, а целият му саундтрак е дело на Константин Марков. Малцина знаят, че той е първият българин, записал и издал саундтрак към PC-игра - "The Punic Wars" (уърлд мотиви, вплетени в електроника) за Haemimont Games през 2004 година. Тази звукова прелест завършва с бонуса "A Day Shall Come..." с възхитителния глас на Нина Николина.

 "Истината е, че новите песни на Тангра, по които работехме, нямат нищо общо с предишните две формации - издаде Боби Косатката - те са авангардни и ултрамодерни, съвършено различни. Защото Косьо беше и си остана много по-напред с материала от всички останали, той даже и нас, в бандата, светкаше на непознати и актуални яки групи."  

Снимка: Тонина Манфреди

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички