Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

20% ръст на стрийминга спаси музикалната индустрия през 2020 г.


20% ръст на стрийминга спаси музикалната индустрия през 2020 г.

3062

7.4% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2020 година, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България.

Данните са от последния годишен доклад на IFPI за 2020-та и показват шеста поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 21.6 милиарда щатски долара.

Основен двигател за ръста на приходите през 2020 г.отново e стриймингът и най-вече неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +18.5% спрямо предходната година. В края на 2020 г. потребителите на стрийминг услуги с платен абонамент по целия свят са вече над 443 милиона. Общите приходи от стрийминг (с абонамент и подкрепен от реклами)отбелязват общ ръст от +19.9% и достигат сумата от 13.4 милиарда щатски долара. Стриймингът се оказва с най-значителен дял от общите глобални приходи на индустрията за годината – цели 62.1%. Активното дигитално потребление компенсира в значителна степен спада при приходите от други форми на използване като продажбата на физически носители (с редукция от -4.7%) и приходите от колективно управление на права, които в годината на COVID-19 и периодичния локдаун се сви със значителните -10.1% в световен мащаб.

На този фон България е част от световната тенденция за ръст при приходите от стрийминг услуги. "Страната ни има своята традиционна страница в IFPI Global Music Report 2021 -  отбелязва изпълнителният директор на БАМП Ина Килева - С годишни приходи в общ размер от 8.4 милиона щатски долара обаче, нашият музикален пазар заема едва 57 място в глобалната класация между 70-те пазара, наблюдавани от световната организация на звукозаписния бизнес".

"Все пак и ние сме част от глобалната тенденция за нарастване на приходите спрямо предходната година (общият ръст у нас е + 12.6%), въпреки пандемията и драстичната промяна, която социалната изолация наложи по отношение достъпа до музика. Физическите продажби, приходите от колективно управление и синхронизационните сделки претърпяха спад, но стриймингът запази своите лидерски позиции като се увеличи с цели +47.7% и успя частично да компенсира загубите. Оцеляха тези, които активно дигитализираха своя репертоар", посочва още Килева.

Дългогодишната работа на звукозаписните компании в дигитална среда и инвестициите в нови технологии и формати спомогнаха за цифровизирането на музикалната индустрия, което ѝ помогна да е устойчив бизнес дори в извънредните условия на пандемията през 2020-та. В една година на предизвикателства, звукозаписните компании продължиха да си партнират активно с артистите и да ги подкрепят в създаването на нови песни, проекти и записи. Музикалният сектор оцеля и дори отбеляза ръст благодарение на иновациите и инвестициите в нови форми на комуникация с многобройните музикални фенове по целия свят.

Главният изпълнителен директор на IFPI Франсес Муур заяви при онлайн представянето на доклада: "В свят, задушен от ограниченията и проблемите на пандемията, музиката доказва за пореден път своята магия, която носи покой в душите, лекува наранените сърца и повдига духа".

"Някои неща останаха вечни във времето, като силата на добре написаната песен и неразривната връзка между артисти и фенове. Но други неща се промениха драстично. При толкова голяма част от света, парализирана от локдаун и лишена от участието на музикантите на живо, за феновете остана утехата от лесния и бърз дигитален достъп до музика чрез стрийминг - каза още Муур - За шеста поредна година музикалната индустрия се радва на растеж в глобален план. Това е резултат от непрекъснатите инвестиции на компаниите в създаване на нова музика и в подкрепа на артистите, и търсенето на нови, иновативни форми за общуване между артисти и фенове, посредством различните легални дигитални платформи и услуги".

"Експанзията на музикалния бизнес по целия свят като географско и културно присъствие, дори в трудна и необичайна година като 2020-та, доказва, че музиката повече от всякога свързва хората и носи надежда за промяна. Въпреки засегнатите от пандемията и въпреки социалните проблеми, музикалните компании продължиха да работят усилено, за да оцелеем и заедно да изградим свят, в какъвто всички бихме искали да живеем", подчерта Муур.

Ръст на индустрията по световни региони :

Приходите на музикалната индустрия нарастват почти повсеместно през 2020 година, както следва:

•    Латинска Америка запазва своята позиция на най-бързо развиващ се пазар (+15.9%), като стриймингът нараства с +30.2% спрямо миналия аналогичен период и представлява  84.1% дял от общите приходи на региона.
•    Азия отбелязва ръст от +9.5%, като дигиталните приходи за първи път надхвърлят 50% дял от общите приходи. Ако не беше Япония (където се наблюдава спад в приходите от -2.1% ), Азия би изместила Латинска Америка в класацията за най-бързо развиващ се пазар с постижение от + 29.9%.
•    За първи път в годишния доклад на индустрията намират място Африка и Средният Изток – световен регион с успешно развитие на приходите от записана музика и постигнат ръст от +8.4%, благодарение основно на пазара в Средния Изток и страните от Северна Африка (+37.8%). Стриймингът доминира и в тази част от света с ръст от +36.4%.
•    Приходите на индустрията в Европа - втория по големина пазар на записана музика в света, нарастват общо с + 3.5%, при силно присъствие на стрийминга и ръст + 20.7%, който успява да компенсира неуспехите при другите формат и  на потребление.
•    САЩ и Канада се радват на стабилен общ ръст от +7.4% през 2020 г.: +7.3% за музикалния пазар в САЩ и +8.1% за записаната музика в Канада.

Още - на:

Микросайт за IFPI Global Music Report 2021

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички