Почина голямата Ваня Костова


Почина голямата Ваня Костова

3492

Любимата на няколко поколения естрадна звезда Ваня Костова ни напусна на 64 години, извести Нова ТВ, позовавайки се на свои източници.

Към момента причината за кончината ѝ не е известна. Според Стефан Диомов тя е починала внезапно, в края на април са имали концерт във Велико Търново и тогава Ваня се е чувствала отлично. Партньорът ѝ от Тоника СВ Теодор Шишманов написа: "Днес си отиде Ваня. С нея си отива и част от мен. Сбогом, мила! Мир и светъл път на душата ти!"

В навечерието на 50-годишния си юбилей пребори рака на гърдата. По време на участието си в предаването VIP Brother направи хипертонична криза заради високо кръвно налягане и се наложи да бъде извдена от шоуто.

Ваня Костова е родена в Димитровград на 18 април 1957 година. Прекарва детството си в Родопите, завършва английската гимназия в Бургас, където родителите ѝ се установяват в края на 60-те. Бунтарка, още като ученичка е изключена два пъти, защото пее в нощните програми на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на доцент Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от Тоника СВ, Веселин Маринов, Богдан Томов и други. През 1980 г. участва на общонационален конкурс към Ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална формация Тоника СВ. Журито избира Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Отличните ѝ вокални възможности и индивидуален маниер на изпълнение до голяма степен определят нейния сценичен облик. Продуцентът и основателят на формацията - композиторът Стефан Диомов, започва усилено да пише свои композиции и да предлага песни и от други автори. Така през 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с Тоника СВ – "Приятели" по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели ТВ конкурса "Мелодия на годината '81". Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като "Приятели", "Аз и моето момиче", "Като сън", "Конче мое", "Къде си", "Вместо сбогом" и "Ако те има" допринасят силно за нейната лична популярност.

Във втория албум на Тоника СВ (1983 г.) Ваня Костова участва със седем солови изпълнения: "Мария", "Цвете за обич", "За старата любов", "Малайка", "Старата игра", "О.Маляо" и "Мандолината". Формацията е на върха на славата си и изнася над 350 концерта годишно, което реално почти лишава певците от свободно време и личен живот. През 1985 г. Тоника СВ издава третия си албум "Обич". Там мелодиите, изпети от Ваня Костова, са "Обич", "Звезда", "Казваха ми" и "За старата любов".

Шлагерите следват един след друг, но в отношенията ѝ с колегите настъпва разрив. През пролетта на 1986 година Костова записва последната си песен с Тоника СВ – "Очакване за пролет" по музика на Стефан Диомов и текст на Богомил Гудев. Остранена от групата и останала без софийско жителство, Ваня изпада в безизходица, от която я спасява предложението на Управлението на транспортните войски и постъпва през 1986 г. като солистка на ансамбъл Магистрали към Войските на Министерството на транспорта, където работи и Стефан Диомов. аня Костова започва самостоятелната си кариера с песни като "Черен кон, не умирай върху белия сняг", "Лятото" – дует със Стефан Димитров, "Искам да ти кажа", "Звезда" – с нов аранжимент и други. В репертоара ѝ са включени лирични песни, драматични балади, песни на народите и български народни песни. Сред популярните са "Рождество", "Звезда", Конче мое" и "Вишна".

През 1989 година на "Мелодия на годината" се представя с "Очила и стар рефрен" по музика Стефан Диомов и "Довиждане до утре" по музика на Стефан Маринов. "Очила и стар рефрен" е класирана на трето място. През 1994 г. Диомов събира всички певци от ръководените от него групи Тоника и Тоника СВ за незабравими бенефисни концерти в Бургас и София. Заедно певците решават да продължат под общото име Фамилия Тоника. Съставът набира огромна популярност и прави многобройни концерти. В тази група Ваня Костова участва в първите три албума и е солистка на песните като "Здравей, как си, приятелко", "Добър вечер, мамо", "Сезони", "Бяла къща – двор зелен" и др. Успоредно с Фамилия Тоника Ваня се изявява и самостоятелна певица.

През 1998 г. Ваня Костова за първи път композира песен - по стихове на Петя Дубарова "Звезди в мойта нощ". На "Бургас и морето" същата печели първото място като композитор. През 2008 г. издава два диска с най-добрите си песни, озаглавени "За старата любов" и "Закъснялата любов". Песните в тези антологии включват хитове от репертоара на Тоника СВ, в които Ваня е била солистка - "Приятели", "Мария", "Обич", "Конче мое", "Старата игра", "За старата любов", "Цвете за обич", "Очакване за пролет" и др. Всички от тях са нови версии с изключение на баладата от 1983 г. "Цвете за обич", която е в оргиналния вариант. Освен изпълнения от репертоара на Тоника СВ, в албумите има и много песни от соловата кариера на вокалистката.

През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна с възродената Фамилия Тоника. "Звезди в моята нощ" получава І награда на "Бургас и морето" - 1998. Мечтата ѝ е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. През 2001 г. отново се отделя от Тоника.

Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти.

През 2004 г. печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в дует със сина си Боян, а през 2005 прави турне в Австралия и Нова Зеландия, където представи своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 година Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в столичната зала "България". През 2015 г. след изгладени отношения отново се събира с колегите си от Тоника СВ, с които участва в бенефисната проява на Стефан Диомов "Хайде заедно", а след това - в много концерти из цялата страна.

Да е светла паметта ѝ, ще помним нейния кадифен глас!

Снимка: Haskovo Info

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички