Суфи приказки, суфи медитации от Николай Иванов ОМ


Суфи приказки, суфи медитации от Николай Иванов ОМ

3325

Класическите суфистки учители дефинират суфизма като "учение, чиято цел е поправянето на сърцето и отвръщането му от всичко друго, освен от Аллах Теаля" или като "учение, чрез което човек може да научи как да пътува в Божественото присъствие, да пречисти вътрешната си същност от нечистотата и да я разкраси с различни похвални черти".

Именитият наш музикант Николай Иванов разказва как е достигнал до суфизма:
"Краят на 80-те и началото на 90-те бяха много важни за отварянето към света и знанията за цели поколения, живеещи на нашата географска ширина, включително и за мен. Неочаквано, като бурен дъжд, се изсипаха книги и възможности за пътувания, които стремително преподредиха огромната картина на спиритуални знания от всякакъв вид. Така моите фрагментарни познания от предишните "затворени" години, когато се разпространяваха  тайни преводи на циклостил на поредица от езотерични книги, изведнъж се разшириха неимоверно и в следващите 15 години аз почти не прочетох художествено произведение, защото трябваше огромно време за навлизането в многобройните сакрални и духовни традиции на Света. Така между всички останали (най-напред на руски език) аз се запознах с основните  постулати и терминологията на суфизма. За мен най-важни за разбирането на учението и също така, изчерпващи много от моите лични въпроси и търсения, бяха книгите на Хазрат Инаят Хан. "Мистични Медитации (Учението на Суфите)", "Космическият език", "Пътят на Посвещението", "Пътят на Озарението", "Духовната Свобода" станаха настолни за мен и така е досега. Още повече при Хазрат е застъпена онази универсалност на Суфизма и изворите му в правремена, които впоследствие са се изгубили, и учението е свързвано най-вече с Исляма.

Истинската практика и най-вече насочената към музикалната страна на Суфи, намерих в срещата ми и дългото приятелство със Зубин Калхор – изпълнител на кеменче, даф, композитор от Иран. Срещнахме се в Индия през 2006 г. и заедно отидохме в Истанбул. Ходихме в Коня и музицирахме в скрити и открити места. Зубин беше роден в ашрама на Ошо в Пуна, а след 14-годишна възраст е обучаван от суфи мастери в Иран. Уникално изживяване, което породи много по-късни творчески идеи, беше нашата своеобразна "Сема" – екстазно  импровизационно свирене без никаква предварителна подготовка, оставени само на енергията на музикалната свобода".

Така стигаме до идеите в най-новия албум на Никола – "Суфи приказки, суфи медитации", който съдържа 13 композиции, създадени през периода 2006 – 2020 г.: "Това е поредният албум от езотеричната серия в моя лейбъл "НИВАНИ Продакшън-НИКО ОМ". След "Медитация", "Йога Нидра", "Земята на догоните", "Лятна песен" и "Моление", както и правените за други продуценти "Огън и Любов", "Всичко и Нищо", "Космос и Светлина" и други, всеки от които е  посветен на отделна част от сакрално-религиозните традиции, идва ред  на също толкова дълго подготвян и работен в годините албум, посветен и повлиян от суфизма.

Музиката и танцът на чистия екстаз, като практика за освобождаване на съзнанието, една от основните страни на това учение, бяха инспирация и концепция за създаване и подреждане на музикалните пиеси. Успоредно с музиката огромно вдъхновение за сглобяването на този музикален албум дойде от поезията и приказното и същевременно дълбоко спиритуално творчество на Омар Хаям, Мевляна Джелаладин Руми и неговите "Маснави", притчите и поучителните истории, така характерни за суфисткото запознаване с мистичните изживявания и тайнства, философия и практика. Досегът ми с различни музиканти при моите пътувания ме вдъхновяваше за търсене на една по-различна дълбочина, богата ритмичност и пулсация, както и надграждане на енергията на места до краен предел. Особено близки бяха за мен и идеите, идващи най-вече от ранния суфизъм, за индивидуалната мистична опитност и универсалното приемане на всички духовни традиции.

Най-завладяващото в многообразната история на тази вяра и практика са проявленията в литературата, поезията и музиката. Едва ли има по-изтънчена и въздействаща образност, многопластова и караща ни да навлезем в други вътрешни измерения, от произведенията на Омар Хаям, Руми, Ибн ал Араби, Мансур ал Халадж, Газали. "Стани Огледало", "Изпразни чашата на своите желания", "Око на Сърцето", символизмът на виното, чашата, пиещият, розата и славеят са дълбоко вдъхновяващи. Бях изкушен и присъствено се усеща нишката на българската традиция – размери, интонации, от факта, че Руми е роден в някогашната държава Балкхара, в гр. Балкх. Руми се е подписвал като Балкхи, и в текстове е подчертал, че родината му е древна и царството на хиляди години. Известно е, че това е една от старите прабългарски държави. Същевременно основната литературна форма, чрез която притчово и поетично се разказват поучителни истории с философско мистичен характер, завладяващо ме подтикваше да се стремя към музициране, което да разказва приказно и дълбоко. Другата страна бяха медитативните и съзерцателни практики, които водят до трансформации и върховен екстаз, чийто краен резултат е духовното съвършенство", споделя Николай Иванов ОМ специално пред Сергей Шишов.

Традиционният водещ на меломанското предаване "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР ще представи "Суфи приказки, суфи медитации" в събота, 15 май, този път след новините от 16.00 ч., и това ще бъде неговата премиера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички