Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Виктория завърши под № 11 в конкурса Евровизия 2021


Виктория завърши под № 11 в конкурса Евровизия 2021

3215

Финалът на "Евровизия" 2021 се проведе в ротердамската зала "Ахой" късно снощи.

Италия е големият победител на песенния конкурс. "Zitti E Buoni" (в превод "Млъкни и пази тишина") на Монескин (Måneskin) спечели сърцата на публиката и събра най-много точки (общо (267), в т.ч. максималния брой от България, следвана от Франция (248) и Малта (208). България се класира на шесто място при този вот, със 140 точки. При гласуването на журитата, Молдова присъди максимален брой точки на Виктория Георгиева, а нашето жури - също най-много точки на молдовската песен. Португалското жури също ни даде максимален брой точки - 12. Финландия и Швейцария ни присъдиха по 10 точки, т.е. второ място в тяхното гласуване. Иначе гръцкото жури, както и исландското, дадоха по 8 пункта на "Growing Up is Getting Old", сръбското, руското, датското и норвежкото - по 6. От Северна Македония не получихме нито една точка - македонското жури излъчи за победител Сърбия. Но от зрителите Виктория се сдоби едва с 30 точки.

Тазгодишното издание на конкурса ще остане в историята и с безпрецедентна ситуация - четири държави получиха 0 точки от зрителския вот. Това са Нидерландия, Испания, Германия и Великобритания, която не събра точки и от националните журита, като остана на последно място.

Колоритният квартет от Ботуша отвя конкуренцията и донесе на страната си първата победа (след Тото Кутуньо през 1990 година) с песен-послание за различните. Италия отвоюва първото място след инфарктно гласуване, при което зрителите напълно разместиха класирането, подредено от националните журита. Måneskin триумфираха и на 71-ото издание на фестивала в Сан Ремо с парчето "Тихи и добри". Името на формацията идва от датската дума за лунна светлина. Групата, чийто стил е алтернативният рок, възпламени сцената на конкурса. "Zitti Е Вuoni" се оказа най-слушаната в Италия и в световен мащаб по музикалните платформи от всички участващи в "Евровизия" 2021 – един рекорден стрийминг от над 26 милиона от март до месец май включително. Слушана е най-вече в Унгария, Австрия и Арабските емирства.

Както MySound.bg информира, с емоционалното си изпълнение в четвъртък Виктория Георгиева нареди България сред 10-те страни, които стигнаха до решаващата част от състезанието. "Growing Up is Getting Old" грабна вниманието на международните експерти, които посочиха, че тя има шанс да се класира добре и при журитата, и при зрителите в 65-то издание на конкурса. На финала изпълнението получи 140 точки от националните журита, а от зрителския вот - 30. Така общият брой точки за България бе 170.

Виктория пя под № 17 от общо 26-те финалисти. Фината ѝ, но драматична акустична балада ярко контрастираше с бързите, динамични и пищни парчета на конкурентите. Посланието на нашата представителка беше перфектно подкрепена и от сценографията с минималистична концепция. Така "малкото се оказа повече". Но не беше разбрано и оценено по достойнство. Освен всичко, текстът на песента е много завладяващ. "Умно заглавие и много истинност. Огледалният ефект в текста може би щеше да е слабост, но работи добре след цяла година живот в пандемията. Началото е убедително, а в цялата песен се използват поразителни метафори за справяне със самотата и страха, които понякога изпитват младите хора", гласи част от оценката на журите за "Growing Up Is Getting Old". 

"Ние сме много щастливи и много доволни от нашето представяне. Виктория току-що излезе на сцената за генералната репетиция преди шоуто тази вечер и, както всеки път досега, беше абсолютно непоклатима в своето вокално изпълнение. Трябва да кажа, че за толкова млад изпълнител това е изключително забележително, радващо. Като цяло, ние сме много доволни, какъвто и да е резултатът тази вечер, защото знаете, че на "Евровизия" винаги има само един победител. Какъвто и да е резултатът за нас, ние се чувстваме победители, чувстваме се щастливи, че ще направим българите горди с това, което представяме на сцената днес", коментира продуцентът на българското участие в "Евровизия" за обществената телевизия Йоана ЛевиеваСойър след генералната репетиция на нашето момиче.

Десетки български знаменитости подкрепиха Виктория по пътя ѝ към високото класиране във финала на "Евровизия" 2021. Сред тях са футболната легенда Христо Стоичков, номинираната за "Оскар" Мария Бакалова, рок легендите Б.Т.Р. и много други популярни личности от сферата на музиката, спорта и шоубизнеса. Всички те призоваха българите в чужбина да гласуват за България чрез платформата BULGARIA2021.COM.

"Радвам се, че успяхме да обединим България. Това е голям момент за всички нас. Огромни благодарности към всички, които записаха специални пожелания за Виктория и призоваха българите в чужбина да гласуват за нея. Получихме хиляди видеа - от Христо Стоичков, Златните момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика, нашето невероятно момиче в Холивуд Мария Бакалова, звездата от Netflix Юлиан Костов, от десетки артисти - Рафи, Б.Т.Р., Михаела Филева, Графа, Deep Zone Project, Орлин Павлов, Соня Васи, Йоана Димитрова, Прея, Алекс Петканова, Михаела Маринова, Руслан Мъйнов, Люси Дяковска, Николаос Цитиридис и много други. Заедно показваме, че България може да бъде сред лидерите в креативната и музикалната индустрия!", сподели очарованието си от всички призиви Геновева Христова, продуцент от българското участие на "Евровизия" 2021 от страна на Ligna Group. Един от най-популярните победители в историята конкурса – Кончита Вурст, също подкрепи Виктория Георгиева за участието ѝ във финала. Австриецът, който триумфира в надпреварата през 2014 година, сподели кратко видео от представянето на родната звезда на втория полуфинал. Вурст изглежда е харесал(а) песента ни, защото изпрати няколко сърца на нашето момиче броени часове преди началото на големия концерт.

Присъстващите в "Ахой арена" - общо 3 500 души, бяха допускани в залата само след отрицателен тест за коронавирус. На делегациите от страните-участнички не беше разрешено да общуват. Представителят на Исландия  отказа да пее на живо, след като член на екипа му се оказа положителен за Covid-19. Изпълнението на предишния победител Дънкан Лорънс беше отменено, след като и той даде положителен резултат.

Галата беше гледана от над 150 милиона телевизионни зрители от цял свят.

Българското участие в "Евровизия" се реализира като публично-частно партньорство между БНТ и Ligna Group с подкрепата на българската финтех компания iCard - генерален спонсор на "Евровизия" - България.

Снимка: "Евровизия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички