Памет за Chick Corea в Картини от една изложба


Памет за Chick Corea в Картини от една изложба

2538

Именитият пианист Chick Corea ни напусна през февруари тази година, и по предложение на наши слушатели ще си припомним музиката от неговата "вълшебна" трилогия, включваща албумите  "The Leprechaun" ("Елфът"), "My Spanish Heart" ("Мое испанско сърце") и "The Mad Hatter" ("Лудият шапкар").

Общото между тях е изобразяването на света на фантазията, на въображението, което поражда и необходимостта от прилагането на специфична форма на изложение, както и съответният музикален инструментариум, припомня водещият на "Картини от една изложба" Сергей Шишов.
 
През 1976 г. Chick Corea, в периода на върховите му постижения с електрифицираната си формация Return To Forever предприема пътуване към Испания. Той е толкова впечатлен от видяното и чутото, че се възражда интереса му към акустичната музика и най-вече жанра фламенко, и пристъпва към следващия си експеримент: "Не знаех как другояче да нарека това свое творение, освен "Мое испанско сърце". Ако изкуството някога се е нуждаело от някой друг, то със сигурност въображението е брат на изкуството. Нека оставим това семейство да се рее заедно. А със свободата на изразяване и животът наистина започва да се събужда. Аз винаги съм бил силно привлечен от разделителната линия между света на фантазията и реалния свят. Има хора, които се чувстват значително по-удобно в единия от тях, но всички ще се съгласим в съществуването на въображението. Въображението изглежда безпределно и почти изцяло неизследвано. Но без него и поради това без създаването на изкуство, животът остава твърде груб и мрачен.  Не зная да има някой, който да не може да се наслади на една добра история, примесена с малко вълшебство и приключения на въображението. Това към което се стремя в албума "Мое испанско сърце", е да съчетая дисциплината и красотата на симфоничния оркестър, и на композиторите на класическа музика, изяществото и красотата на хармонията, мелодията и отделните форми със свободата и танцувалния елемент на джаза и повечето фолклорни мелодии".

За целта пианистът кани внушителен брой музиканти, сред които Jean Luc Ponty, Stanley Clarke, Steve Gadd, Narada Michael Walden, Don Alias, струнен квартет, брас секция, хор и други.

"Мое испанско сърце" ще прозвучи в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 19 юни, след новините от 21.00 ч. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички