Аржентински бандонеон нажежава страстите в зала България


Аржентински бандонеон нажежава страстите в зала България

2543

Софийската филхармония ще отдаде почит на големия аржентински композитор Астор Пиацола с концерт в столичната зала "България" от 19.00 ч. на 24 юни.

Ще прозвучат звучат негови емблематични творби, сред които "Микеланджело 70", Концерт за бандонеон, пиано и струнни "Аконкагуа", "Адиос Нонино"и "Либертанго". Диригент на вечерта е Константин Илиевски, а солисти са бандонеонистът Стоян Караиванов (на снимката) и пианистът Доач Бездюз - студенти в Нов български университет. "Молитвата на тореадора" от Хоакин Турина допълва страстната програма на вечерта.

Астор Пиацола, наричан в своята родина "El Gran Ástor" (Великият Астор) остава в музикалната история като "големият обновител на аржентинското танго". По неповторим начин той издига тангото от "музика на улицата" до музика, изпълнявана в концертните зали. Езикът на създаденото от него "танго нуево" е революционен и специфичен, той включва елементи от джаза и класическата музика, като ги примесва с ефекти от улицата и мотиви от френския шансон.

Бандеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. От есента на 2020 година той започва образованието си по бандонеон при проф. Фабио Фуриа в консерваторията "Джовани Пиерлуиджи да Палестрина" - Каляри, Италия. Специализирал е жанрова музика в Международния и национален център за акордеон и музика "Жак Морне" при проф. Жак Морне във Франция. През 2019 г. започва образованието си по баян в Нов български университет. Стоян е участвал в майсторски класове при едни от най-видните и доказани преподаватели по баян и акордеон като Народния артист на Русия проф. Фридрих Липс , проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич. В България се обучава под ръководството на Здравка Андреева и Диана Станчева.

Турският пианист Доач Бездюз произхожда от музикално семейство. Неговият баща е най-обичаният турски тенор. Младият пианист започва музикалното си образование в Държавната консерватория към Мерсинския университет като ученик в класа по пиано на Марина Джинджарадзе. В периода от 2013-2015 учи в Анкарската гимназия за музикално-сценични изкуства към университета Билкент в класа на проф. Гюлнара Азиз. Периодично работи и с Цветелина Тунтева – преподавател в Държавната консерватория в Адана. През 2017 г. завършва гимназиалното си образование в Мерсинската консерватория и през следващата учебна година постъпва в Нов български университет като студент в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов. През годините участва в майсторските класове на най-изтъкнати пианисти като Муитин Дюроглу, Мартин Блументал, Озгюр Айдън, Емре Еливар, Жан Клод Ванден Ейндин, Гюлсин Онай, Марта Гуляс, Винченцо Балзани, Артур Писаро, Людмил Ангелов. Носител е на редица награди от национални и международни конкурси.

Ограничено количество билети за концерта все още са налични на касата в зала "България" и в "Ивентим".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички