Кристина Дончева и Фортисимо спечелиха Бургас и морето


Кристина Дончева и Фортисимо спечелиха Бургас и морето

2707

Кристина Дончева и вокалният ансамбъл Фортисимо (на снимката) спечелиха 38-то издание на националния песенен конкурс "Бургас и морето" с песента "Заклинание" по текст на Ивайло Вълчев.

Те бяха определени за любимци на публиката и взеха първото място на слушателите. Дончева благодари от сцената на Ивайло Вълчев, настоящ депутат от партия "Има такъв народ".  

Събитието се проведе в Летния театър в Бургас през уикенда.

Второ място зае песента "Всичко е море" по музика и аранжимент на Светослав Лобошки в изпълнение на Вили Русева. "Животът ни е сцена", представена от Гергана Великова и Георги Дюлгеров, грабна третата награда. Призове за текст и за млад и вдъхновяващ изпълнител бяха спечелени от Силвия Колева за "Писмо в бутилка".

Националният конкурс бе открит от заместник-кмета по култура Диана Саватева, която подчерта, че фестивалът е знаково събитие за духовния ни живот и е принос съвременната музикална култура на Бургас.

Зрителите имаха възможността да чуят 14-те финални песни, допуснати до конкурса от подборната комисия, както и половичасовия рецитал на дуета братя Аргирови. Почти 60 кандидатури бяха заявени за участие от автори от цялата страна - всички нови, композирани специално за музикалната надпревара. Тази година журито бе в състав: Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, диригентът Цанислав Петков, музикантът Дани Милев, радиоводещият Атанас Стоянов и Светослав и Благовест Аргирови.

Водещи на конкурса бяха Драгомир Драганов и Наско Стоянов от БГ Радио.

По време на втората специална вечер - за първи път от създаването на фестивала, отново в Летния театър, Стефан Диомов изнесе концерт в памет на певицата Ваня Костова. В спектакъла по неговата книга "Белите и черни клавиши на моя живот" участие взеха Тоника, Тони Димитрова, Тоника СВ, Боян Михайлов, Фамилия Тоника, Георги Милтиядов, 5-те сезона, Дани Огнянов, Фортисимо, вокална група Изгревче, Стефка Емилова, Ванеса и Божидар. От 20.30 часа, под съпровода на Разградската филхармония с диригент Левон Манукян, започна програмата, в която прозвучаха едни от най-хубавите песни на бургаския композитор.

Концертът с участието на колеги, приятели и почитатели на покойната певица, започна с ретроспекция на дългия и забележителен творчески път на маестро Диомов по автобиографичната книга "Белите и черни клавиши на моя живот", проследяваща създаването на едни от най-емблематичните за българската музикална сцена вокални групи и изпълнители. Втората част беше изцяло посветена на песните на неповторимата Ваня Костова. На сцената прозвучаха едни от най-популярните мелодии по стихове на Петя Дубарова, възпяти по забележителен начин от Ваня Костова, както и съвсем нова песен, написана от Стефан Диомов по чернова на поетесата.

За първи път на сцена излезе и младият дует на внучката на Ваня КостоваВанеса, и внука на Стефан ДиомовБожидар, за "Тази нощ само наша тя е".

Емоциите достигнаха своята връхна точка, когато Боян Михайлов изпълни в дует с майка си Ваня Костова знаковата песен "За старата любов", която беше излъчена на видеостената.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички