Пътуване към Оклахома с Keb’ Mo’


Пътуване към Оклахома с Keb’ Mo’

2167

"Повече се интересувам от това да ми хареса на мен, когато правя музика, да ме кара да се чувствам горд и да се чувствам така, сякаш съм дал най-доброто от себе си. И ако други хора го харесат, това ще е чудесно".

Това заявява Keb’ Mo’ – певец, китарист и автор на песни, носител на пет отличия "Грами", който успешно се изявява в такива жанрове като блус, фолк и джаз повече от 40 години. Той се сдобива със завидна репутация като музикант със способността си да съчетава традиционни подходи от блус, фолк и кънтри със съвременна звучност, с тънката си чувствителност при възприемането на света и разказването на вълнуващи истории. Освен с издаването на поредица от великолепни албуми Keb’ Mo’, разкрива своите таланти в театрални и филмови проекти, и в тясно  сътрудничество с широк кръг изявени музиканти от различни жанрове. Често се шегува, че не му се е налагало да продава собствената си душа, за да прави прекрасна музика, като алюзия с легендата за знаменития блус музикант Robert Johnson, че е продал душата си на дявола, чиято роля той изпълнява в документалния филм "Can’t You Hear Тhe Wind Howl: The Life & Music Оf Robert Johnson".
 
В албума "Oklahoma" ни представя пъстра картина от едноименния щат като символ на съвременна Америка с такива актуални теми като имигрантската вълна, опазването на околната среда, мястото на жените в обществото, и любовта, –  всичко това поднесено с безкрайна откровеност и щедрост на духа.

"Когато сте на определен етап  от живота си, концепцията на албума лесно се вплита в процеса на работа – казва той. – Всички песни в "Oklahoma" произлизат от важни въпроси и теми за всички нас, и те наистина намериха отклик в мен по време на подготовката и записите на песните".

Работата върху този албум започва през 2013 г., когато Keb’ Mo’ е поканен да участва в концерт с китариста Kenny Wayne Shepard в Оклахома и вижда опустошенията, нанесени наскоро от мощно торнадо, често явление по тези земи. "Това ме накара да си замисля какво значи да живееш в Оклахома и за всички велики хора, дошли тук", споделя музикантът. Така се ражда идеята да напише музика, с която да представи впечатленията си от видяното, появяват се даже няколко мелодии, но не се стига до тяхната реализация.

След няколко години съдбата го среща с певицата Dara Tucker, родом от Оклахома, и след разговорите с нея двамата замислят проект, в който да изобразят сложната дълбочина на американската действителност в нейния роден щат. Връзката с коренното население и трагедията на индианците, които говорят на 25 езика на територията на Оклахома, природните катастрофи и причинените от човека бедствия, невероятните музиканти и звукът на оригиналния музикален стил tulsa, както и западняшката издръжливост и твърдост, но и опустошителното клане на цветнокожи през 1921 година, дискриминацията на жените, трагедията на имигрантите, терзанията на изоставен от жена мъж, усещанията в депресия, са повечето от тези теми.

"В един момент осъзнах, че не става въпрос само за създаване на добра песен със закачлива мелодия и смислен текст, но за писане на песни, в които нещо се случва", твърди Keb’ Mo’. – Затова трябваше да прекарвам много време в пренаписване на текстовете, в нови запис и презаписи, и наистина си наложих упорита работа за преработката на целия материал. Стигнах до момента, в който разбрах анатомията на това как текстовете могат да работят и как да ги използвам, за да вложа някаква субстанция в песента. Това е като плънката на поничката. Всъщност не обичам да ям понички, но пък със сигурност знаете, че всеки път, когато ги отхапете, вътре ще има нещо. Така разбрах, че трябва да разкажеш историята по определен начин, да ѝ придадеш съответна форма и този запис да е резултат от този подход, в който да има фабула. И още нещо: бих искал да бъда запомнен като човек, който разказва добри истории, дава положителни емоции чрез музиката си и кара всички да се чувстват добре", завършва Keb’ Mo’.

За участие в записите на "Oklahoma" той кани внушителен състав от струнен оркестър, вокална група и солисти, сред които се открояват знаменитият педъл стийл китарист Robert Randolph, легендарният блус музикант Taj Mahal, барабанистът Chester Thompson, латино певецът Jaci Valasquez, както и певиците Dara Tucker, Rosanne Cash и Robbie Brooks Moore.
 
Сергей Шишов ще представи този албум (обложката на снимката), отличен с наградата "Грами" през 2020 година в категорията за най-добър американа албум, в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 14 август, след новините от 16.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички